Foto: Shutterstock

Izlasot virsrakstu, prātā noteikti iešausies doma – augu pārlaistīšana, bet tas nav vienīgais iemesls, kas augu noved "pa skuju taku". Kas vēl kaitē augam, lasi portāla "The Spruce" ekspertu sniegtajos padomos.

Kā jau iepriekš minējām, tad viens no izplatītākajiem iemesliem ir tieši augu pārlaistīšana. Ar augu pārlaistīšanu nevajadzētu pārspīlēt, tāpēc labāk izveido īpašu tabulu, kurā uzskaiti katra auga laistīšanas biežumu. Ja tabulas izvēle neiet pie sirds, tad jelupielādē savā mobilajā tālrunī aplikāciju, kurā varēsi kontrolēt augu laistīšanas biežumu. Starpcitu, augu pārlaistīšanas dēļ augsnē sāk veidoties pelējums, kas arī ir viens no augu bojā ejas cēloņiem. Kā būtu pareizāk rīkoties šādās reizēs, lai augs atlabtu un veselīgi augtu, lasi šajā rakstā.

Pārāk maz mitruma. Mēs visi varam redzēt, kas notiek, ja cilvēka āda netiek mitrināta. Tieši tas pats notiek arī ar augiem, bet izteiktāk – ziemas periodā. Nav obligāti jāgaida pirmās brūnās augu lapas, lai saprastu, ka ar augu kaut kas nav kārtībā. Pārliecinies, vai augam ir pietiekams mitrums! Tāpat atceries, ka augiem, kas novietoti tuvu radiatoram, mitrumu jānodrošina biežāk.

Ikvienam ir skaidrs, ka nepietiekams apgaismojums augiem nenāk par labu. Tie sāk nīkuļot un izskatīties neveselīgi, bet augu lapas ir krietni mazākas. Kuri septiņi telpaugi spēj izdzīvot arī sliktos gaismas apstākļos, uzzini šeit.

Foto: Shutterstock
Auga novietošana pie siltuma ierīcēm vai tiešos saules staros ne tikai veicinās ātrāku mitruma zudumu augsnē un tās izžūšanu, bet arī var augu "sacepināt", kā rezultātā tam uz lapām var sākt parādīties pleķi. Tāpat atceries, ka augus nav vēlms turēt caurvējā, pie durvīm vai logiem, kuriem garām svilpo vējš. Īpaši tas attiecināms uz ziedošiem augiem un eksotiskiem augiem, kuri noteikti nav pieraduši pie šāda telpas klimata.

Kaitēkļu ignorēšana. Uz augiem mēdz savairoties kaitēkļi, kā rezultātā tie var kļūt par pamatīgu sērgu mājoklī, jo kaitēkļi var aplipināt visus augus. Kaitēkļus nevajadzētu ignorēt, bet sākt cīņu uzreiz, kad tie pamanīti. Šajā rakstā varēsi izlasīt visu par biežāk sastopamajiem telpaugu kaitēkļiem un to iznīdēšanu.

Tāpat vēl viens augu bojā ejas iemesls ir to nepārstādīšana. Augs ir pāraudzis un saknītes jau stiepjas ārā pa podu, taču šī problēma tiek ignorēta. Šādi augam ātrāk izzūd mitrums, trūkst barības elementu, kā arī tiek ierobežota tā augšana. Kā pareizi pārstādīt telpaugus, lūko padomus šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!