Šeflēra ir viens no tiem telpaugiem, kas ir ļoti pateicīgi gaisa attīrīšanai. Augs ir ne vien lietderīgs, bet arī ļoti dekoratīvs, tāpēc tas tika izvēlēts arī ''Delfi'' redakcijas telpu apzaļumošanai. Tiesa, vienā mirklī mūsu šeflēra pavisam savārga - lapas čokurojās un nošļuka lejup. Lai saprastu, kas augam kaiš un par ko liecina pazīmes, vērsāmies pēc palīdzības pie Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas nodaļas vadītājas Zanes Purnes.

Gribētos jau cerēt, ka visi telpaugus izvēlas ne tikai pēc izskata, bet pielāgo tos klimatam, taču šajā gadījumā šeflēra, iespējams, nebija visveiksmīgāk izvēlētais telpaugs, ko novietot biroja telpās. Kā skaidro telpaugu zinātāja, šeflērai vajadzīga gaiša vieta, bez tiešiem saules stariem, vienmērīgs, mērens mitrums un ūdens, gaisa, trūdvielām bagāta, neitrāla un caurlaidīga augsne.

Savvaļā šis augs aug kalnu mežos, kur gaisa temperatūra ir +16 līdz +18 grādi, taču biroja telpās gaiss ir sauss un silts, tāpēc augam, iespējams, grūti pielāgoties klimatiskajiem apstākļiem telpās. Šeflēra var paciest sausu gaisu, bet augam ļoti nepatiks, ja gaiss būs vēss un augsne mitra.

Šeflēra kā telpaugs atpazīstams pēc tumši zaļajām, gludajām un spīdīgajām lapām. Augs telpā zied ar čemurā saliktām, dzeltenām ziedu skarām.

Šeflēra aug kā krūms ar stingriem zariem, kas labi padodas apgriešanai. Ja vēlas veidot netradicionālas auga formas, to var piestiprināt pie kāda balsta, bet var bez tā arī iztikt.

Šeflēru var pavairot ar 10-15 centimetru gariem galotnes lapainiem spraudeņiem, kuri labi apsakņojas siltumā, paaugstinātā gaisa mitrumā un gaismā.

Kāpēc vīst lapas?

Kā skaidro speciāliste, tad pie lapu novīšanas, visticamāk, vainojams nepietiekams gaisa mitrums. Šeflēra pēc iespējas biežāk jārasina, un arī lapas regulāri jātīra no putekļiem ar mitru sūkli. Tāpat jāuzmana, lai augam substrāts būtu vienmērīgi mitrs, nekādā gadījumā nevar pieļaut auga iekaltēšanu, tad to izglābt būs grūti.

Bez mitruma uzmanību speciāliste liek pievērst arī mēslošanai. Reizi mēnesī šeflēru vajadzētu mēslot ar kādu no kompleksajiem mēslojumiem. Pats galvenais – par auga kopšanu piedomāt ik dienu, nevis reizi mēnesī, jo šis nav no tiem telpaugiem, kas pacietīs nevērību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!