Foto: Publicitātes attēli

Naudas koks jeb portulaku krasula ir iecienīts telpaugs mājokļos, bet reti kuram izdodas augam izdabāt tā, ka tas uzzied krāšņiem ziediem. Kas jādara, lai arī savās mājās izaudzētu ziedošu portulaku krasulu (Crassula portulacea) jeb naudas koku, padomos dalās Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa.

Portulaku krasulu oriģinālā izcelsmes vieta ir Dienvidāfrika, atgādina Gudrupa. Viņa stāsta, ka dabā augi ir pielāgojušies dzīvei sausos apstākļos, tādēļ arī mājās tie jāsargā no pārlaistīšanas. "Veiksmīgai naudas koka audzēšanai svarīga ir arī piemērotas augsnes izvēle – augsnei jābūt irdenai un ūdenscaurlaidīgai, tā nedrīkst būt veidota uz kūdras bāzes," uzsver Gudrupa. "Veikalā nopērkamie naudas koki bieži ir iestādīti augsnē, kas veidota uz kūdras bāzes – šādā gadījumā iegādāto augu pēc iespējas ātrāk jāpārstāda."

Kā "Tavs Dārzs" atklāja speciāliste, augsni naudas koka stādīšanai var sagatavot arī paša spēkiem, izmantojot no nezālēm attīrītu dārza augsni, kam klāt piemaisīta grants. "Puķupodā, kurā augu plānots stādīt jāveido drenāžas slānis. Naudas kokus drīkst mēslot ar sukulentiem paredzēto mēslojumu, taču to drīkst veikt tikai vasarā," uzmanību vērš Gudrupa.

Taujāta par to, kas būtu jādara, lai krasula uzziedētu tikpat krāšņi kā LU Botāniskajā dārzā, speciāliste uzsver, ka svarīgi ir ievērot miera periodu, kurā augam tiek nodrošināts liels gaismas daudzums un pazemināta temperatūra. Kā norāda Gudrupa, miera periodu sāk rudenī (orientējoši – oktobrī). "Tā laikā augam jānodrošina aptuveni +12 līdz +15 grādu temperatūra. Pazeminātajā temperatūrā augu laista reti. Ja gaisa temperatūra noslīd zem +12 grādiem, laistīšanu uz laiku praktiski pārtrauc," padomos dalās speciāliste. "Miera periodā naudas koks jānovieto gaišākajā iespējamā vietā – ziedi augam veidosies tikai tad, ja gaismas daudzums būs pietiekams."

Savukārt rakstā zemāk vari aplūkot "Tavs Dārzs" padomu pūra lādīti, kur ir plaša informācija par naudas koku audzēšanu, pavairošanu, kā arī citi interesanti fakti par auga kopšanu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!