Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kas uzskata – dārzniecība un rūpes par telpaugiem ir paredzēta tikai īpaši veiksmīgajiem un tad, ja tev nav "zaļo pirkstiņu", augiem labāk nepieskarties. Vienīgais izņēmums ir kaktuss. Par to var parūpēties ikviens. Tomēr, ja uzskati, ka neproti par augiem rūpēties un esi iesācējs šajā jomā, tev nebūt nav jāaprobežojas ar kaktusu vai plastmasas augiem uz savas palodzes.

Ja vēlies zaļojošu mitekli bez specifiskām zināšanām un laika augu kopšanai, ieteicams izvēlēties kādu tropisku augu. Tie ir piemēroti arī tiem, kas mēdz aizmirst zaļojošo skaistumu regulāri aplaistīt. "Better Homes and Gardens" piedāvā iepazīties ar pieciem augiem, kas neaizies bojā pat tad, ja uz trim nedēļām ieliksi tos skapī un aizmirsīsi aplaistīt. Tev gan nav obligāti jāmoka savi augi, lai pārbaudītu to izturību. Arī tiem noteikti savs izturības slieksnis.

Protams, arī tad, ja esi pārliecināts, ka rūpes par augiem ir tava stihija, šie augi iederēsies un krāšņi zaļos arī tavā mājoklī.

Lūk, pieci augi, kas neprasa milzu rūpes.

Atliektā bokarne jeb ziloņkāja (Beaucarnea recurvata)


Foto: Shutterstock
Lapas, kas atgādina zāles stiebrus, un kailais bumbuļveida stumbrs atliektajai bokarnei piešķir valdzinoši dramatisku un ļoti modernu izskatu. Palma aug ļoti lēni un lieliski izskatās uz dažādām virsmām – galdiem, plauktiem. Tā kā augs ūdeni uzkrāj stumbrā, tas var ļoti ilgi dzīvot un zelt arī bez laistīšanas.

Augu sauc arī par atliekto nolīnu un veikalos to var atpazīt pēc nosaukuma "nolina recurvata". Bieži podā stāda trīs augus vienlaikus. Augam augot, stumbrs vispirms uzbriest un pagarinās, bet tad kļūst pudeļveidīgs. Auga dabiskā vide ir Centrālamerika un ASV dienvidu apgabali. Tur ziloņkāja var sasniegt koka izmērus. Mājās gan diez vai izdosies izaudzēt tādu milzeni. Augs nav prasīgs, bet tam patiks atrasties saulainā vietā. Ziemā nolīnu var turēt vēsā telpā, kur gaisa temperatūra ir ap pieciem grādiem. Šajā periodā laistīt nepieciešams pavisam nedaudz.

Atritinātā cika (Cycas revolata)


Foto: Shutterstock
Lai arī cikas nav palmas, tās bieži tiek apskatītas kopā ar palmām, jo pēc izskata šiem augiem ir ļoti līdzīgas. Cikām ir tumšas spalvveida lapas, kas izvietotas uz īsa stumbra. Šis augs plešas kupluumā, nevis stiepjas uz augšu un piemērots ne vien slinkiem un aizmāršīgiem ļaudīm, bet iederēsies teju ikvienā interjerā. To var turēt gan labi, gan vāji apgaismotā vietā. Tomēr vietā, kur karsē spēcīga pēcpusdienas saule, augu labāk neturēt. Laistīt vajag reti – tikai tad, ja zemes virskārta ir sausa. Šim augam nepatīk mitrums. Cikas ir izturīgas pret kaitēkļiem.

Atritināto ciku mēdz dēvēt arī par sāgopalmu. Dabā šis augs ir sastopams Japānā un Taivānā. Kad auga lapiņas ir jaunas un tikko atritinājušās, tās ir maigas un viegli ievainojamas. Vēlāk lapas kļūst cietākas un izturīgākas. To gali ir dzelkšņaini. Cikas var uzziedēt. Tie ir divmāju augi. Vīrišķā auga vidū attīstās čiekurs, bet sievišķie augi veido daudzas sēklotnes.

Zāmijas (Zamioculcas zamiifolia)


Foto: Shutterstock
Zāmijas, tāpat kā cikas, nav palmas. Augam ir tumši zaļas un spīdīgas lapas. To izskata dēļ zāmijas bieži sajauc ar plastmasas augiem. Tā vaskainajām lapām ir nozīme ne tikai auga skaistuma radīšanā, bet arī iemesls tā vieglajai kopšanai un labajai augšanai arī sarežģītos apstākļos. Lapās zāmijas uzglabā ūdeni, ļaujot tai izdzīvot arī ilgākos sausuma periodos. Varēsi šo puķi atstāt bez aprūpētāja, ja dosies atvaļinājumā.

Augu var turēt gan labā, gan vājā apgaismojumā. Jālaista reti. Labāk, lai ūdens trūkst nekā, ja tā ir par daudz. Zāmijas ir viens no retajiem augiem, kas var augt arī bez dabīgā apgaismojuma. Tas lieliski augs arī telpās bez logiem, ja vien tās būs apgaismotas.

Svītrainā sansevjēra (Sansevieria trifasciata)


Foto: Shutterstock
Svītrainā sansevjēra varētu šķist tāds nedaudz vecmodīgs augs, bet pēdējos gados tas ir iemantojis īpašu popularitāti, pateicoties tā izteiksmīgajām, stāvajām lapām, kas palīdz radīt modernu un stilīgu noskaņu teju jebkurā interjerā. Sansevjēra ir lēnaudzīgs augs. Mazāki augi lieliski izskatīsies uz galda, plaukta vai kādas citas virsmas. Lielākos augus var droši novietot gan telpas stūrī, gan kādā daudz labāk redzamā vietā.

Sansevjēra aug labi dažāda spilgtuma apgaismojumā, un tai nav nepieciešams liels daudzums ūdens. Pats galvenais nosacījums – nepārlaisti to! Sansevjēras var pavairot, dalot sakneņus, kā arī ar lapu spraudeņiem. Lapas jāsagriež aptuveni piecus centimetrus garos gabalos un jāapsakņo smilšainā substrātā. Šādā veidā pavairojot jaunos augus, tiem vairs nebūs dzeltenu lapu malu.

Aglonēmas (Aglaonema)


Foto: Shutterstock
Augam ir krāsainas un izteiksmīgas lapas, uz kurām var ieraudzīt gan rozīgus, gan krēmkrāsas, gan zeltainus vai sudrabainus toņus. Šis augs lieliski izskatīsies dažāda stila interjeros. Mazāki augi ir lieliski piemēroti novietošanai labi redzamās vietās. Augs var izaugt arī pietiekami liels, lai to varētu turēt arī uz grīdas. Aglonēmas ir neticami izturīgas, ja runa ir par apgaismojuma trūkumu – tās augs pat vietās, kur vispār nav dabīgā apgaismojuma. Lieliski augs arī biroja telpās. Arī šis augs patiks tiem, kas aizmirst savus zaļos dārgumus regulāri aplaistīt, jo tie labāk augs ļoti sausā nekā mitrā augsnē.

Aglonēmas ir kallu dzimtas augi, un tām ir dažādi paveidi. Jāteic, ka ne visi ir vienkārši kopjami. Tomēr šie augi pacieš sliktu apgaismojumu, kas var būt noderīgi tumšajos ziemas mēnešos. Augiem patīk siltums un ne pārāk sauss gaiss. Vislabāk zināmā aglonēma ir "Aglaonema commutatum". Tai ir sudrabainas lapas ar zaļiem plankumiem.

Rakstā izmantota literatūra no grāmatas "Telpaugi. Enciklopēdija" (autors Niko Frmēlens) un mājaslapas "Better Homes and Gardens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!