
Tie ir tikai stereotipi un konservatīvi uzskati, ka gada vēsākajā sezonā jāizmanto tikai kaltēti garšaugi, un ka virtuves mazdārziņu var ierīkot tikai pavasarī un vasarā. Garšaugi podiņos arī tagad lieliski izskatīties un arī itin labi augs jebkurā virtuvē, ja vien par tiem pienācīgi rūpēsies. Turklāt svaigi garšaugi vienmēr ēdienam piestāvēs labāk, nekā kaltētētā veidā.
Klimatiskie apstākļi
Pat vismazākajās virtuvēs atradīsies vieta, kur novietot garšaugus podiņos – tā var būt palodze, plaukts, virtuves virsma, iekarināti plaukti pie sienas vai jebkura cita vieta, kur nav pārlieku liela tumsa, jo augiem patīk gaišas vietas. Tā kā lielākā daļa garšaugu atceļojuši no Vidusjūras reģiona vai siltajām zemēm, tad tiem patiks gaiša un silta vieta, bet tanī pat laikā tai jābūt pasargātai no tiešiem saules stariem un caurvēja. Kas attiecas uz garšaugu laistīšanu, ievēro mērenību un centies tos laistīt vienmērīgi, lai zeme podiņos nebūtu pārāk mitra un arī ne pārlieku sausa, jo garšaugiem nepatīk kontrastaini apstākļi.
Ņem vērā!
Garšaugu audzēšanai izmanto podiņu ar caurumiem apakšā un paliktni, lai laistīšanas brīdī ūdenim ir kur iztecēt, un augs varētu uzsūkt tieši tik daudz ūdens, cik nepieciešams.
Atceries, ka jebkuru garšaugu izmantošanā ir jāievēro mērenība, jo kā visiem zināmajā teicienā: ''Kas par daudz, tas par skādi'', ēdienu itin viegli ar garšaugu pārspīlēšanu vari arī sabojāt.
Iegādājoties jau iestādītus garšaugus podiņā, rēķinies, ka tie nezaļos ilgāk par 2-3 mēnešiem.
Ja pēc kāda laika pamani, ka garšaugs podiņā vairs nezaļo un nekas nespēj augu glābt, savlaicīgi novāc lapas vai zariņus un izkaltē vai sasaldē tos.
Ko izvēlēties?
Tas, kādus garšaugus podiņos iegādāties un ieviest savā virtuvē, ir gaumes jautājums, taču izvēle ir pietiekami dažāda un atbilstoša visām gaumēm – baziliks, piparmētra, rozmarīns, majorāns, raudene, timiāns, estragons, salvija un citi garšām un aromātiem bagāti garšaugi lieliski pildīs savus pienākumus ēdienu un dzērienu garšas bagātināšanā. Ja mājās vienmēr pa rokai būs svaigi garšaugi, tad jebkurš cepetis, sautējums, zupa, arī saldie ēdieni un sildošie dzērieni izdodsies īpaši gardi un šai sezonai atbilstoši.