Foto: DELFI

Ja ir kāds augs, kas pacieš nepateicīgo klimatu manā mājoklī, kraso temperatūras svārstību malkas apkures dēļ, tad tas ir ripsālis (Rhipsalis). Tik vien kā aplaistīt, un tas zaļo arvien kuplāk, turklāt ziemā parādās balti ziediņi, gluži kā sniegpārslas. Viegli kopjams, tātad aizņemtiem cilvēkiem piemērots telpaugs!

Lai arī izskats nemaz par to neliecina, ripsālis ir kaktusu dzimtas augs. Acīmredzot, tas arī ir iemesls, kāpēc augs pārdzīvojis tās reizes, kad augsne jau iekaltēta. Jāsaka kā ir, vienīgais, ko daru, ripsāli neregulāri aplaistu. Šķiet, ne reizi neesmu to lutinājusi ar mēslojumu. Tik vien kā nokniebju vecos ziediņus, apgriežu nokaltušos dzinumus, un tas jau atkal sasparojas. Bet kā par augu iesaka rūpēties speciālisti?

Galvenais ievērot, lai augs aug piemērotā augsnē, un tā ir labi drenējoša, viegli skāba, kā jau kaktusu augiem tas nākas. Substrātam (var iegādāt kaktusiem paredzēto) var pievienot perlītu vai koku drumslas, raksta ''Telpaugi.wordpress'', to esmu ievērojusi arī es.

Kas attiecas uz piemērotu vietu šim augam, tam patiks viegli noēnota vieta ar paaugstinātu gaisa mitrumu. Te jāpiekrīt pēc pašas pieredzes, jo augs patiesi labi jūtas uz noēnotā tvaika nosūcēja, turklāt mājoklī ir izteikti paaugstināts gaisa mitrums, kas acīmredzot augam patīk, ja jau tik ražīgi kuplo.

Interesanti, ka ripsālis ir kā radīts novietošanai virtuvē, jo tā gaisa saknes ''apēd'' visus virtuves izgarojumus, tieši tāpēc augam piemērota vieta būs virs tvaiku nosūcēja, ledusskapja vai virtuves iekārtas. Taču, tā kā tas ir nokarens un stumbru mudžeklis var izaugt pat divus metrus garš, jāizvēlas vieta, kur tas netraucētu.

Foto: DELFI

Speciālisti rekomendē augu ik pa laikam apsmidzināt ar ūdeni, bet laistīšanas ziņā jāievēro, lai zeme laiku pa laikam izžūst un nav nepārtraukti mitra, bet ziedēšanas laikā var laistīt regulārāk. Līdz ar to, ripsālis der aizmāršīgajiem. Mēslot var un vajag, bet arī šeit noteikti jāizmanto augam pienācīgs mēslojums, vēlams šķidrais.

Vasarā, kad daba pati par sevi koša un ziedoša, ripsālis tikai zaļo, bet ziemā, kad tā vien gribas ko košāku, augs priecē ar smalkiem, baltiem ziediņiem. ''Telpaugu enciklopēdijā'' (Niko Fērmēlens, "Zvaigzne ABC") raksta, ka līdz ziedēšanai augu var laistīt vien nedaudz, bet tad, kad parādījušies balti ziedi, jālaista vairāk un vēlams augu arī novietot siltākā un gaišākā vietā. Nevajadzētu pieļaut, ka gaisa temperatūra telpā nepazeminās zem plua 10 oC, tas ripsālim vairs nepatiks. Vasarā būtiski augu pasargāt no tiešiem saules stariem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!