Foto: Privātais arhīvs
Ja vegāniskais tuncis vairs nespēj pārsteigt, ko jūs teiktu par augu valsts alternatīvu speķim vai kakao ar sēnēm? Vācijas pilsētā Nirnbergā februāra vidū norisinājās ikgadējā bioloģiskās pārtikas izstāde "Biofach", iezīmējot tendences un izgaismojot inovācijas pārtikas tirgū.

Glāzē – bietes un sāļā karamele

Prieks bez grādiem. Tas ir viens no jaunajiem virzieniem bioloģiskās pārtikas tirgū, ņemot vērā plašo pārstāvniecību citu jaunumu vidū. Varbūt ne gluži absolūts jaunums, bet pudeles ar šādu saturu uz dzērienu plaukta aizņem arvien vairāk vietas.

Šāda veida dzērienu ražotāji lielā skaitā ierūmējušies starp limonādēm un alkoholu, turklāt konkurējot kā ar vīnu, tā ar stiprajiem dzērieniem. Piemēram, bezgrādu aperols, kuru var kombinēt ar bezalkoholisko dzirkstošo vīnu vai ūdeni. Savukārt brūvējumu no fermentētas biešu sulas, kam pievienotas mellenes, lavanda un kadiķogas, itāļu ražotājs iesaka pasniegt pie risoto vai treknas zivs.

Pietiekami svarīgu nišu aizņem dabiskie bio enerģijas dzērieni. Protams, spārnus izpletis arī kombučas ērglis, kas nadzīgi medī pircējus. Plašā klāstā atrodami arī visdažādākie šoti – pudelītēs, kam viena malka tilpums, pildīti uzmundrinoš dzērieni, piemēram, no ingvera. Tiem, kuri tomēr lūko pēc grādiem un turklāt dievina desertus, abus vienā glāzē piedāvā Vācijā ražots gotiņkunfekšu brūns sāļās karameles liķieris. Savukārt tie, kuriem patīk saldums, bet nepatīk kalorijas un zobusāpes, kādu dzērienu var pagatavot paši, pievienojot dabisko saldinātāju eritrītu, kas iegūts no bioloģiski sertificētā mežā augušu koku mizas.

Foto: Privātais arhīvs

Ardievu, gaļa, sveikas, sēnes

Turpinot par dzērieniem un vienlaikus iemetot aci vegānisko produktu jaunumu plauktā, nevar neminēt lati. Ierasti to gatavo, sajaucot espreso ar uzputotu govs pienu, bet austriešu ražotājs to aizstājis ar auzu pienu un, kas pats labākais, iepakojis ērtā kartona krūzītē, ko var paķert lielveikalā.

Ardievu, gaļa, sveikas, sēnes! Tāds ir austriešu ražotāju sauklis, kas sakās piedāvājam nākamā līmeņa gaļas alternatīvu no austersēnēm, rīsiem, saulespuķu eļļas un olām, mērķējot uz veģetāriešu vēderiem. Bet, ja nu apsēdusi tāda dilemma, ka reizē gribas jēlu gaļu un negribas gaļu, kāpēc gan neizvēlēties Šveicē ražotu Itālijas trifeļsēņu karpačo, kas savu uznācienu burciņā pacietīgi gaida, olīoveļļas maigi apņemts.

Jaunumu klāstā plaši pārstāvēta vegānisko sieru palete – līdz pat dažāda kalibra pelējuma sieriem. Tādi ir, piemēram, Francijas augu valsts siera meistaru rokām darinātie siers no mandelēm un kokospiena (nevis ierastās sojas). Alternatīva, kas, pateicoties tradicionālajai nogatavināšanai, ļāvusi vegānu šķīvjos atgriezt zaudēto, taču neaizmirstamo zilā pelējuma garšu.

Eksotisku izejvielu cienītājiem varētu patikt ātri pagatavojamie bio banānu pumpuri bārbekjū mērcē vai džekfrūta frikasē, ko grūti atšķirt no vistas gaļas struktūras. Īsts gardums!

Kā ierasts jau vairākus gadus, vegāniskie pusfabrikāti turpina savu visai straujo attīstības ceļu – ātri pagatavojamie augu burgeru, kebaba un pat speķa maisījumi, saldētas picas, lazanja. Uzmirdz arī augu valsts proteīna pulveri, kur satiekas, piemēram, zirņi, rīsi un kaņepes. Tāpat personiskās veselības uzpasētājiem tuvs var šķist medus vai agaves pulveris, ko pievienot ēdienam kā saldinātāju un šķiedrvielu avotu. Abi pēdējie pieskaitāmi vēderbaktēriju labākajiem draugiem prebiotiķiem, vēl vienam pēdējos gados populāram trendam.

Foto: Privātais arhīvs

Dzer, celies un mirdzi

Vēl kāda liecība par sēņu augšāmcelšanos ir bio kakao dzērieni ar sēņu piešprici, piemēram, ar pievienotu visai labi zināmās čagas un retāk dzirdētās milnenes pulveri. Šāds dzēriens malkotājam liks "celties un mirdzēt" un sola sniegt "maģisku labsajūtu" un kā nu bez "dvēseles uzmundrinājuma". Drošs paliek nedrošs, šim dzērienam ir arī, ja tā var sacīt, antidots. Tā paša vācu ražotāja kakao dzēriens ar citām medicīniskajām sēnēm sastāvā sola nomierinošu efektu, attīrīt domas un nodrošināt harmoniju starp ķermeni un prātu. Šajā sēņu un kakao savienībā labākais ir tas, ka šie dzērieni garšo patiešām ļoti labi.

Varētu domāt, ka sēnes no troņa nogāzušas kaņepes, kas spožāko jaunumu laurus bagātīgāk plūkušas iepriekšējos gados, tomēr ne gluži. Kaņepes "Biofach" vairs nekliedz uz pilnīgi katra stūra, tomēr ir nostabilizējušās uz palikšanu. Ja kaņepes pašas par sevi šķiet pārlieku intensīvas, tad varbūt jānoprovē jauna kombinācija – ceilonas tēja ar kaņepju lapām. Psihoaktīvs efekts netiek solīts, taču tonizēs noteikti. Līdzās dažādos formātos var atrast arī austrumnieciskās senča un mačas tējas, kas vienmēr gatavas uzmundrināt eiropiešus.

Foto: Privātais arhīvs

Kafija, safrāns un sievietes

Vēl viena "Biofach" šogad izcelta tendence ir sieviešu loma bioloģiskajā lauksaimniecībā un pārtikas ražošanā kopumā. Tāpēc, ja vēlaties atbalstīt sievietes, kas rūpējas par dabai un sabiedrībai draudzīgi audzētu pārtiku, meklējiet un pieprasiet, piemēram, bio kafiju ar īpašu norādi vai bio safrānu no Afganistānas, kur sievietes to audzē agrākajos miega magoņu laukos.

Starptautiskā bioloģiskās pārtikas izstāde "Biofach" šogad pulcēja vairāk nekā divarpus tūkstošus ražotāju un pārstrādātāju no 94 valstīm. Latviju "Biofach" pārstāvēja astoņi uzņēmumi, to vidū – "Dobeles dzirnavnieks", "Baltic Seaberry", "Rāmkalni Nordeco", "Lat Eko Food", "Milzu!", "Pharmeco Lettland", "Kārumu fabrika", "Cannelle Bakery" un zivrūpniecības uzņēmums "Karavela", kas eksporta tirgū piedāvā produkciju ar ilgtspējīgas zivsaimniecības sertifikātu "MSC".

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!