Foto: Māris Kiseļovs
Vai atceries, kā Zvirbuļu ģimene apņēmās šķirot atkritumus, lai palīdzētu dabai? Viņi sāka ar to, ka mājiņas pagalmā izveidoja komposta kaudzi, kurā salikt pārtikas atkritumus un to, kas paliek pāri dārza darbos – lapas, vecās puķītes, zālīti, mazus zariņus. Kad bija pagājis kāds laiciņš un visi bija iemācījušies, cik vienkārši tas ir, viņi nolēma spert soli tālāk.

"Zvirbulēni, vai esat jau apguvuši to, ko drīkst un ko nedrīkst likt kompostā?" jautāja Zvirbuļmāmiņa. Brālītis un māsiņa pamāja ar galviņām un piebilda: "Jā! Reizēm kaut kas sajūk un rodas šaubas, bet tad palīgā nāk zīmētais plakāts, kurā visu var pārbaudīt." Māsiņa piebilda: "Un, ja tur kaut kā vēl nav, tad mēs to piezīmējam klāt."

"Re, cik jauki!" paslavēja māmiņa. Tad jūs abi esat gatavi arī dzeltenajam konteineram. Abi zvirbulēni sarosījās, kad māmiņa atvēra "Meža Ziņu Lapu" – visu svarīgāko ziņu avotu visā plašajā mežā. Zvēri un putni no tuvējās apkārtnes jaunāko numuru gaidīja katru sestdienas rītu, lai uzzināju meža jaunumus, dažādu gardumu receptes un citu meža iedzīvotāju piedzīvojumus.

Foto: Publicitātes foto
Noklausies! Pasaku lasa Olga Kazaka

Tā nu Zvirbuļmāmiņa atvēra lapu, kurā bija redzams dzeltens konteiners un raksts. "Mēs jau runājām par to, ka pasaulē ir ļoti daudz cilvēku, kuri kopā rada vēl vairāk dažādu gružu. Tādēļ visi atkritumi, kas rodas, tiek šķiroti pa veidiem. Šodien izpētīsim plastmasu, papīru un metālu," aicināja māmiņa.

Zvirbuļpuika pacēla spārniņu un vaicāja: "Vai tad tam katram nav savs atkritumu spainis?" Māmiņa paskaidroja, ka nē, jo šie trīs veidi labi sadzīvo kopā. Ja tie ir tīri, bez citu atkritumu piejaukumiem, tie cits citu netraucē un pēc tam ir viegli sadalāmi pa veidiem. Lielajā mājā, uz kuru aizved visus atkritumus, ir tāds liels, liels magnēts. Tas salasa visus metālus – ēdienu bundžas un dzērienu bundžiņas, korķīšus un citus sīkumus. "Bet atcerieties, ka baterijas gan dzeltenajā konteinerā nedrīkst mest! Tām vieta ir citur, bet par to pastāstīšu citu reizi," piekodināja Zvirbuļmāmiņa.

"Otrs "draugs" dzeltenajā konteinerā ir papīrs un gandrīz viss, ko no tā var uztaisīt ,– papīra maisiņi, vecas avīzes, grāmatas, izlietots papīrs, krāsojamās grāmatas, kartona kastes, olu kastītes. Bet arī te jābūt uzmanīgiem, jo nevar šķirot taukainu vai netīru papīru, vienreizlietojamos traukus, diemžēl arī salvetes un papīra dvieļus, kā arī laminēto jeb spīdīgo papīru un dāvanu maisiņus," māmiņa paskaidroja.

Visi nolēma, ka vieglāk atcerēties būs tad, ja atkal tiks uzzīmēts plakāts, jo zvirbulēni jau sāka putroties, ko drīkst un ko nedrīkst. Uz lielas lapas viņi cītīgi uzzīmēja visus nosaukto atkritumu veidus.

Visbeidzot mīļā māmiņa ķērās pie trešā "iemītnieka" dzeltenajā konteinerā – plastmasas. Putnēni zīmēja, ka tajā drīkst izmest dzērienu pudeles, plastmasas

maisiņus, kosmētikas un citu produktu iepakojumus, maizītes un saldētu produktu iepakojumus, pat piena produktu un konfekšu pakas. Savukārt sadaļā NEDRĪKST ģimene ierakstīja plastmasas rotaļlietas, vienreizlietojamos un putuplasta traukus vai galda piederumus (dakšiņas, karotes un nazīšus), matu krāsas tūbiņas.

"Vaaiii, cik daudz! To gan būs grūti atcerēties," nopūtās zvirbulēns.

Zvirbuļmāmiņa mazajam noglāstīja galvu: "Neuztraucies, mēs visi kopā izmantosim mūsu špikeri un pārbaudīsim, vai viss pareizi. Piemēram, pirms kādu iepakojumu mest ārā, atbrīvosim to no ēdiena vai citām paliekām, jo netīrs tas sabojās visu pārējo, kas būs konteinerā, un darbs būs vējā. Tāpat pakas un plastmasas pudeles vajag saplacināt, jo tad būs vēl vairāk vietas citiem atkritumiem. Jo pilnāks dzeltenais konteiners, jo tīrāka daba!"
Pasakas beigas. Paldies, ka klausījies!

Lejupielādē krāsojamo lapu, izprintē un krāso!

Projektu "Čivinātāja dienasgrāmata" finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, par projekta saturu atbild SIA "PR Kvadrāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!