Foto: Māris Kiseļovs
Reizi pa reizei Zvirbuļu ģimene dodas uz pilsētu, lai satiktu attālus radus un draugus. Pienāca diena tikties ar Baložu ģimeni, kura dzīvoja pilsētas centrā, pašā galvenajā ielā. Nonākot pie namdurvīm, zvirbuļi bija sakarsuši – bija tveicīga augusta diena, un pilsēta bija skaļa. Visur trokšņoja satiksme – rūcināja vieglās un smagās mašīnas, motocikli un mopēdi. Labi vēl, ka sabiedriskais transports bija klusāks, bet arī tas brīžiem taurēja.

Tai brīdī Baložu ģimenes paps atvēra durvis un aicināja nākt iekšā. Baložu māmiņa pacienāja ar veldzējošu limonādi. Atvilcis elpu, Zvirbuļpuika pārsteigts noteica: "Mammu, tēti, tik daudz dažādu ierīču, ar kurām braukt! Vai tiešām cilvēki brauc ar tām visām?"

Baložtēvs nosmējās: "Uij, zvirbulēni, tas vēl nav viss! Vēl ir skrejriteņi, ar ko dikti modīgi braukt. Velosipēdi, skrituļslidas, skrituļdēļi. Ja vien var pielikt riteņus, tad braucamo ir nudien daudz."

Foto: Publicitātes foto
Noklausies! Pasaku lasa Santa Didžus

"Un kā jūs sadzīvojat ar visu to troksni un izplūdes gāzu smakām?" bažīgi jautāja Zvirbuļmamma.

Baložu māmiņa atbildēja, ka nu jau pierasts. "Tas ir labs un būtisks jautājums. Mūsu ģimene jau pirms dažiem gadiem pievienojās kustībai, kas aicina pārvietoties videi draudzīgi. Visi brauc uz skolu, darbu, uz veikaliem, izklaidēties, atpūsties un daudz kur citur. Braucot ar automašīnu, no degvielas un dīzeļdegvielas rodas izplūdes gāzes, kas piesārņo gaisu."

Zvirbuļmāmiņa iestarpināja: "Atceraties, ka runājām par gaisa piesārņojumu no skursteņiem un apkures? Diemžēl ar transporta radīto gaisa piesārņojumu ir līdzīgi – tas izdala oglekļa dioksīdu jeb ogļskābo gāzi, kas nelabvēlīgi ietekmē klimatu. Šis piesārņojums ir kaitīgs arī veselībai, jo piesārņo gaisu, rada putekļus."

"Vai... bet ko lai dara?" jautāja Zvirbuļmāsiņa. Gan zvirbulēnu vecāki, gan Baložu pāris iekārtojās, lai pastāstītu, ko tad var darīt. "Mēs katrs varam domāt, kādā veidā pārvietojamies. Nu vismaz cilvēki, jo zvirbuļi un baloži var lidot," iesāka Baložtēvs. "Cilvēki var braukt ar velosipēdu vai skrejriteni vai biežāk iet kājām. Tas arī ir veselīgāk, starp citu. Vēl var izvēlēties sabiedrisko transportu, piemēram, vilcienu, tramvaju. Ja nu galīgi nevar iztikt bez auto, tad biežāk braukt kopā ar citiem – tā būs lētāk visiem, kā arī samazināsies katra cilvēka atstātā ietekme uz vidi. Daudzas pilsētas arī cītīgi strādā pie tā, lai velosipēdistiem būtu ērti un patīkami, lai ir vairāk veloceliņu. Tiek domāts arī par gājējiem un citu braucamrīku lietotājiem. Un vēl – pēdējo gadu laikā ielās redzami arī elektroautomobiļi – esat tādus pamanījuši? Pavisam klusi," jaunākās paaudzes braucamo raksturoja Baložtēvs.

Zvirbulēni vaicāja, kurš no šiem braucamrīkiem ir dabai draudzīgāks, un Baložu ģimenes galva atbildēja, ka vislabāk, ja no transporta nekas neizplatās: "Nu, manuprāt, ja nerodas dūmi, kas izkūp gaisā, tas jau ir ļoti labi – iesaku iet kājām, braukt ar riteni, skrituļdēli vai skrituļslidām, tramvaju, vilcienu. Ar skrejriteni arī var, bet ļoti uzmanīgi un lietojot ķiveri!"

Zvirbuļmāmiņa piebilda: "Pārvietojoties ar šiem braucamrīkiem, būs tīrāka vide – gaisā nenonāks oglekļa dioksīds. Arī trokšņa būs mazāk, un pilsētas iedzīvotājiem būs patīkamāk. Turklāt – jo mazāk ielās būs dažādu braucamo, jo visiem būs drošāk."

Abi mazie zvirbulēni padomāja un nopriecājās: "Cik labi, ka var lidot un ātri tikt visur, kur vajag! Turklāt tas ir veselīgi un jautri." Zvirbuļu ģimene apsolījās pavērot, kā mainās braukšanas paradumi pilsētā, un turpināja ciemoties pie Baložiem, uzzinot arī citas interesantas lietas par dzīvi ārpus meža. Bet par to – citā pasakā.

Pasakas beigas. Paldies, ka klausījies!

Lejupielādē krāsojamo lapu, izprintē un krāso!

Projektu "Čivinātāja dienasgrāmata" finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, par projekta saturu atbild SIA "PR Kvadrāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!