Foto: Māris Kiseļovs
Kā jau katru gadu, pavasarī talkas dienas pienāca arī mežā – katra ligzda, nojume un aliņa tika tīrīta un pucēta. Ne velti aprīlis ir spodrības mēnesis – starp ziemu un vasaru tā vien prasās no skapjiem izkratīt putekļus, izsviest vecās ievārījuma burkas vai nelietotās mēbeles, piešķirt mājām jaunu elpu. Arī zvirbuļu ģimenes ligzdiņā notika jestra rosība, jo viss tika pārcilāts vairākkārt – ja nu tomēr noder?

Tagad zvirbuļi bija apguvuši šķirošanas prasmes – plastmasu, papīru un metālu ievietot speciālos konteineros, lai daļa tiktu pārstrādāta, bet daļa – pareizi apsaimniekota. Šajos darbos zvirbuļu ģimenei palīdzēja māsīca Žagata. Viņa lieliski spēja atrast paslēptus priekšmetus un atcerēties, kad, kur un ko ir paslēpusi. "Es vienmēr zinu, kur esmu noslēpusi savus našķus, jo mežā mēdz ieklīst svešinieki un kaut ko nočiept, tāpēc jānoslēpj kārtīgi," māsīca Žagata zinoši klanīja galvu.

Zvirbuļtētis tik nosmēja: "Burvīgi, ar tavu palīdzību atradīsim visus zvirbulēnu noslēptos dārgumus!" Par šo piezīmi abi mazie nebija priecīgi, bet turpināja maisā bāzt caurās zeķes, nonēsātās bikšeles, vēl diezgan jaunu šalli, lai to visu izmestu. "Paga, paga!" izsaucās Žagata. "Vai par tekstila šķirošanu neko neesat dzirdējuši?"

Foto: Publicitātes foto

Noklausies! Pasaku lasa Kashers

Zvirbuļpuika jautāja: "Kas ir tekstils?"

Māsīca Žagata paskaidroja, ka tas ir apģērbs un citi priekšmeti no auduma: "Arī tos var šķirot un pārstrādāt, lai atkal izmantotu. Bet svarīgi, lai drēbes, apavi, aizkari, segas, dvieļi vai galdauti ir tīri un nebojāti. Un sarkanajā konteinerā ielikti stingri sasietā maisiņā. Citādi nevar. Ja audums ir notraipīts ar eļļainiem šķidrumiem, krāsu vai arī saplēsts un sapelējis, to uzreiz var izmest parastajā atkritumu konteinerā. Bet, ja tekstils ir pavisam labā stāvoklī, to var atdot draudzenēm vai kādā labdarības iestādē, kurā tas varētu noderēt."

Zvirbuļmāmiņa nopriecājās, ka jau atkal zvirbulēni apgūst šķirošanas prasmes: "Mīļie, mūsu talkas dēļ pastāstīšu arī par stikla šķirošanu. Redziet, te sakrājušās dažādas burciņas!? Esam kārtīgi ēduši ievārījumus, marinētus gurķīšus un citus gardumus. Stiklam arī ir savs konteiners. Tajā drīkstam likt tīras stikla burciņas un pudeles, bet nedrīkst mest spoguļus vai to gabalus, māla, keramikas, stikla vai porcelāna traukus, smaržu pudelītes vai izlietotas spuldzes. Burciņu vāciņus vai korķīšus var atstāt, bet tos var izmest arī pie metāla – kopā ar plastmasu un papīru."

"Vēl lielāki malači jūs būsiet, ja stikla pudeli izskalosiet," piekodināja Žagata.

Zvirbuļmāsiņa iejautājās: "Vai stiklam arī ir otrā dzīve?" Māmiņa atbildēja, ka jā, pat vairākas, pat simts! Un atšķirībā no papīra vai kartona tas nezaudēs savu kvalitāti un tīrību. Nodoto stiklu sašķiro pa krāsām un nomazgā, sadauza lauskās un kausē atkal jaunas pudeles. Vai kādu skaistu vāzi. Tā mēs palīdzam taupīt resursus un saudzēt dabu.

"Zvirbuļmāt, kur likt šo veco klubkrēslu? Man tas kļuvis pavisam neērts sēdēšanai!" domīgi nobubināja Zvirbuļpaps. Māmiņa pasmaidīja un laipni dalījās ar atkritumu šķirošanas ieteikumiem arī šajā jomā: "Zvirbulēni, tādi krēsli, galdi, skapji, matrači tiek saukti par lielgabarīta atkritumiem1 – izmēru dēļ tos nevar un nedrīkst ievietot atkritumu tvertnēs. Pie tiem pieder arī būvgruži un celtniecības atkritumi, piemēram, ķieģeļi, flīzes, arī paklāji, spoguļi, vecās ragavas un svētku egles, arī sporta inventārs un dzīvnieku būri, lieli koka zari vai stumbra gabali. Ja iepriekš sazinās ar apsaimniekotāju, to visu drīkst aizvest un nodot pats vai izsaukt lielo konteineru pa tiešo uz mājām."

Zvirbuļtētis piemetināja: "Bet pie lielajiem atkritumiem nedrīkst izmest riepas, akumulatorus un baterijas, kādas ķīmiskas vielas vai auto detaļas, veco šīferi, eļļas vai spuldzes. Arī elektroiekārtas nav šajā sarakstā – tās var nodot speciālos punktos."

Māmiņa visus pacienāja ar tēju un mudināja atgriezties pie uzkopšanas – ligzdiņā vēl bija gana daudz darba. Atkritumu šķirošana ir labākais veids, kā izmantot vēlreiz vai pārstrādāt priekšmetus, kas mums vairs nav vajadzīgi, kā arī saudzēt dabu, taupot enerģijas resursus un neradot ogļskābās gāzes izmešus. Mēs paši varam rūpēties, lai zeme būtu tīrāka.

Pasakas beigas. Paldies, ka klausījies!

Lejupielādē krāsojamo lapu, izprintē un krāso!

Projektu "Čivinātāja dienasgrāmata" finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, par projekta saturu atbild SIA "PR Kvadrāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!