Foto: AFP/LETA/Scanpix

Brīdī, kad NBA čempionu trofeja 11. oktobra vakarā ceļoja no viena Losandželosas "Lakers" spēlētāja pie nākamā, viņa neuzkrītoši stāvēja nostāk. Ar gandarītu smaidu sejā, taču bez ambīcijām tvert kameru zibšņus un apkārtējo glaimus. Jo tā audzināja tētis. Vairāk nekā 70 gadus ilgajā līgas vēsturē Džīnija Basa ir pirmā sieviete, kura īpašnieces statusā aizvedusi klubu līdz NBA čempionu titulam. Samaksājot par to ar ģimeni un mīlestību, un tomēr – laimīga.

"Lakers" vēsture Džerija Basa vadībā ir pārāk spilgta un leģendāra, lai tai izrādītu necieņu, mēģinot ietilpināt pāris teikumos vai pat rindkopās, tāpēc paliksim pie Džīnijas. Pavērsiena punkts bija 2012. gads, kad Basam tika atklāts ļaundabīgs audzējs. Tas lika meitai ne tikai uzņemties gādību par viņu, bet arvien biežāk un nopietnāk iesaistīties "Lakers" organizācijā. Tēvam tas bija mūža darbs, kaislīga sirdslieta, un pēc nāves viņam piederošie 66% kluba akciju nonāktu vienlīdzīgās daļās viņa sešiem bērniem, taču Džerijs jau sen bija lēmis citādi – ka savu vadības mantojumu nodos tieši Džīnijas rokās. Sagatavošanas darbi jau bija paveikti – kad meitai bija vien 19 gadu, tēvs uzticēja viņai vadīt organizācijai piederošo tenisa līgu, pēcāk – arī rollerhokeja komandu Losandželosas "Blades". 1999. gadā Džīnija jau bija kļuvusi par "Lakers" biznesa departamenta viceprezidenti, un tobrīd tieši tāds arī bija tēva plāns: uzticēt meitai organizācijas finanses, kamēr dēls Džims vadītu basketbola komandu.

2013. gadā Džerijs Bass zaudēja cīņā ar vēzi un devās mūžībā. Un, lai arī viņš bija skaidri un gaiši definējis savas vēlmes, realitātē viss bija citādāk – par tiesībām vadīt "Lakers" Džīnijai ar brāļiem vajadzēja cīnīties tiesas zālē. Viņi uzskatīja, ka prezidenta krēsls nav garantēts nevienam no viņiem un iespējām tajā tikt visiem jābūt līdzvērtīgām... Beigu beigās tomēr uzvarēja taisnība: 2017. gadā tika panāks mierizlīgums, kas paredzēja Džīnijas tiesības ieņemt vadītājas amatu organizācijā – līdz pat savai nāves stundai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!