Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Šī nedēļa Latvijas sportā iesākās ar paziņojumu: lēmumu oficiāli likt punktu spēlētāja karjerai darīja zināmu Latvijas basketbola izlases ilggadējais kapteinis Jānis Blūms. Līdzjutēju mīlēts un pārējo spēlētāju cienīts, jo fanātiķis, kura tuvumā slinkums un vienaldzība sajutās kaut kā neērti... 2000. gada 15. februāri no 2021. gada 30. augusta šķir teju 22 gadi: 7899 dienas, kas pavadītas profesionālajā basketbolā, 189 522 stundas, netaupot spēkus, 682 387 200 sekunžu, tiecoties kļūt arvien labākam... Taču basketbols ir komandas spēle, kuru vienatnē nespēlē pat izcilākie. Arī Jānim bijuši simtiem ceļabiedru, un, pavadot ilggadējo Latvijas izlases kapteini pelnītā atpūtā – uzrunājām dažus no nozīmīgākajiem.

Kristaps Janičenoks, ilggadējs Blūma komandas biedrs Latvijas izlasē:

- Kopā ar Jāni un Kasparu [Ciprusu] dzīvojām 30 kvadrāmetru dzīvoklī Raunas ielā, kur piedzīvoti daudz dažādi notikumi, no kuriem dažus labāk nemaz nestāstīt... Nesen tieši nosmējāmies, ka tagad, kad visi esam beiguši karjeras, tur vajadzētu aiziet nolikt puķes...

Jānis un Kaspars kopā mācījās 99. vidusskolā, un reiz matemātikas kontroldarbā Cipruss, kurš šajā priekšmetā ir teju ģēnijs, labu gribēdams, iedeva Jānim norakstīt formulu, pēc kuras jārēķina. Jānis saputrojās un paņēma ne tikai formulu, bet... arī skaitļus, ko Cipruss tajā bija izmantojis. Saņemot izlaboto kontroldarbu, liels bija pārsteigums par saņemto vieninieku... 12. klases izlaidumā, kad visi smaidīja un priecājās, Jānis raudāja kā bērēs.

Atbraucot no sava pirmā Eiropas čempionāta, pirmo reizi piedalījāmies preses konferencē, un kāds žurnālists uzdeva jautājumu: kurš ir mūsu mīļākais hokejists. Es cītīgi saucu Artūru Irbi, Sandi Ozoliņu, Aleksandru Macijevski... Jānis sāka sev nervozos brīžos raksturīgi dīdīties, pakasīja pakausi un pateica: "Kerčs, b.e!" Blūma izteicieni vispār bieži radīja jautrus brīžus, īpaši angļu valodā. Kad ar izlasi spēlējām pārbaudes spēli pret Angolu, mēs kā jaunie bijām ļoti nepiekāpīgi, un vienā brīdī izcēlās neliels kašķis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!