Foto: Armands Puče/F64

Paveroties dzelzs priekškaram un Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandām apgūstot jaunas teritorijas, deviņdesmito gadu sākumā tieši Rīga bija pilsēta, caur kuru viens no līgas vecākajiem klubiem Bostonas "Bruins" iepazina Padomju savienības hokeja skolu. Latvijas galvaspilsētā īpaši organizēta nometne ļāva slavenajai vienībai nolūkot gados jaunās Latvijas hokeja zvaigznes Grigoriju Panteļejevu un Sergeju Žoltoku. Taču jau gadu pirms viņiem uz ASV meklēt laimi devās Rīgas "Dinamo" zvaigzne Oļegs Znaroks, kurš vēlāk atzina, ka līgumam ar "Bruins" sanācis atteikt tikai angļu valodas nezināšanas dēļ. Sazinoties ar Bostonas kluba tā laika pārstāvjiem šodien, viņiem šāda ziņa bija jaunums. Tiesa, ne pārsteigums.

Leģendārais Sindens – kurš kopš 1966. gada ieņēmis dažādus amatus "Bruins" klubā – telefonsarunā MVP atzina, ka Znaroku nespēj atminēties. Tas gan nav pārsteigums –  87 gadus vecais funkcionārs lēš, ka viņa gādībā šo desmitgažu laikā bijuši kādi tūkstoš hokejisti... Taču savas atmiņas par Znaroka pavadīto laiku Bostonā palikušas ģenerālmenedžera asistentam Maikam Milberijam, kurš arī aizvadījis ilgu karjeru "Bruins" klubā kā spēlētājs un galvenais treneris. "Mēs organizējām spēlētāju atlases [try-out] nometnes Rīgā, Prāgā, Minskā un Maskavā," telefonsarunā MVP stāsta Milberijs. "Vienojāmies ar Edmontonas "Oilers" par kopīgu projektu, lai atklātu kādus relatīvi nezināmus spēlētājus. Lai gan Oļegs jau tobrīd bija kā veterāns, uz Rīgas nometni tika uzaicināts arī viņš. Tieši tur deviņdesmito gadu sākumā es viņu iepazinu."

Bostonas klubs arīdzan sāka vairāk naudas ieguldīt skautos, nolīgstot viņus vairākās Eiropas valstīs. Par vienu no tādiem kļuva "Dinamo Juniors" vadītājs Jurijs Agureikins. Tagadējais Latvijas čempionvienības "Olimp" galvenais treneris pie iespējas nonākt NHL klubā ticis, ar 1973. un 1974. gadā dzimušajiem Latvijas hokejistiem aizvadot divu nedēļu ilgu spēļu turneju Masačūsetas štatā ASV. "Ceļojuma laikā sanāca tā, ka iepazinām vienu, tad otru amerikāni no Bostonas "Bruins". Viņiem iepatikās, kā mēs strādājam, un man piedāvāja amatu. Tā tas viss ļoti ātri notika. Ja pareizi atceros, tad piedāvāju divus hokejistus – Znaroku un Sanktpēterburgas SKA aizsargu Sergeju Šendeļevu," stāsta Agureikins. 

Bostonas klubam ieguldītie līdzekļi savu efekta deva. 1990. gadā tā sastāvā jau bija debitējis čehs Vladimirs Rūžička, kuram savulaik komunistu vara liedza doties uz ASV, bet nākamo Austruma bloka hokejistu pieplūdumu sagādāja tieši Milberija minētā Rīgas nometne.

.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!