Foto: TASS/Scanpix/LETA

Pirms pāris nedēļām pasaule varēja vērot vēsturisku kadrus daiļslidošanā – pirmoreiz sieviešu sacensībās vienas programmas ietvaros kāda sportiste izpildīja piecus četrkāršos lēcienus! To paveica 17 gadus vecā krievu zvaigznīte Aleksandra Trusova – tā pārliecinoši piesakot savas pretenzijas uz zeltu pēc dažiem mēnešiem gaidāmajās olimpiskajās spēlēs. Iespaidīgi! Tomēr aisbergam ir zemūdens daļa. Phjončhanas spēļu čempione Aļina Zagitova pēc titula iegūšanas sportā noturējās vēl tikai sezonu, bet četrus gadus iepriekš Sočos individuālo zeltu izcīnījusī Adelina Sotņikova – pat ne tik ilgi. Jūlija Ļipņicka, 2014. gada spēļu sensacionālā čempione komandu ieskaitē, uzreiz pēc pilngadības sasniegšanas karjeru noslēdza klīnikā... Šīs ir tikai dažas no krievu meitenēm, kas tika gatavotas vienam triumfa mirklim, pēc kura sasniegšanas – sistēmas sagremotas un izspļautas – bezkaislīgi "norakstītas" kā savu laiku nokalpojis robots.

Tas vēlreiz apliecināja to, ko daudzi no malas redz jau gadiem ilgi un ko nodēvējuši par "krievu leļļu" radīto sieviešu daiļslidošanas fenomenu. "Signāli, ko šobrīd sūta sieviešu daiļslidošana, ir ļoti bīstami. Uzskatāmi redzams, ka tiek izmantoti visi līdzekļi, lai meitenēm aizkavētu pubertāti, tiek bojāta viņu hormonālā sistēma, lai tikai aizkavētu nobriešanas procesus. Paralēli tam tiek prasīta nemitīgā badošanās, jo vieglākam cilvēkam ir vienkāršāk veikt sarežģītos lēcienus," uzsver Korpi.

Viens no spēcīgākajiem argumentiem diskusijai par minimālā vecuma latiņas paaugstināšanu bija Krievijā dzimušās Jekaterinas Aleksandrovskas traģiskais liktenis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!