Foto: Privātais arhīvs

Kurš gan bērnībā kaut reizi nav paņēmis rokās Rubika kubu! Lielais vairums pēc dažiem nesekmīgiem mēģinājumiem to noliek plaukta dziļumā, dažiem –tomēr izdodas atminēt tā salikšanas mīklu. Bet vēl ir saujiņa cilvēku, kas šo uzdevumu pamanās atrisināt dažu sekunžu laikā. Viens no tādiem ir austrāliešu puisis ar latviešu saknēm Fēlikss Zemdegs – vairāku pasaules rekordu īpašnieks un vienīgais divkārtējais pasaules čempions, kuru šovasar varēja iepazīt arī "Netflix" veidotajā dokumentālajā filmā "The Speed Cubers". Fēliksam atmiņas par Latviju garšo pēc karbonādes un ceptiem kartupeļiem, viņš neslēpj sarunā ar MVP.

Zemdegs ir uzstādījis 121 pasaules rekordu un ieguvis četrpadsmit pasaules čempiona titulus dažādās kategorijās. Prestižākajā – klasiskā trīs slāņu Rubika kuba – kategorijā viņam joprojām pieder pasaules rekords vidējā ātruma ziņā. Piecus kubus viņš ir atrisinājis ar vidējo laiku 5,53 sekundes. Viena kuba salikšanas ātruma personiskais rekords viņam ir 4,16 sekundes, taču to pirms pāris gadiem pārspēja ķīnietis Jušeņs Du (3,47 skundes). Starp citu, vidējā ātruma rekords Fēliksam pieder jau kopš 2010. gada (tolaik – 9,2 sekundes), neskaitot posmu 2017. gadā, kad to uz pāris mēnešiem bija "aizņēmies" Makss Pārks.

Vai Fēliksam vēl joprojām ir apetīte sasniegt jaunus rekordus un titulus? Viņš neslēpj, ka šodien viņam ir mazāka vēlme un motivācija nekā pirms trim četriem gadiem. Puisis vairs nealkst par katru cenu pārspēt kādu rekordu vai vinnēt mačus, tomēr viņam joprojām patīk vingrināties un piedalīsies sacensības. Par spīti tam, ka tās parasti ir stresa pārpilnas dienas. To labi var novērtēt arī jau minētajā filmā "The Speed Cubers", kas atklājusi dalībnieku cilvēcisko pusi, kam pēc Fēliksa domām esot liela nozīme. Viņš atzīstas, ka lielā sasprindzinājuma dēļ esot apraudājies ikviena pasaules čempionāta noslēgumā.

"Kādudien gribētu vinnēt vēl vienā pasaules čempionātā, taču tas būs ļoti grūti izdarāms," sarunā ar MVP atklāj Fēlikss. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!