Foto: No privātā arhīva

Lielākā daļa Latvijas sporta cienītāju Rodžera Nīlsona vārdu noteikti dzird pirmoreiz. Kādēļ tā – pat grūti izskaidrot, jo šis kanādiešu treneris hokeja spēles vēsturē atstājis zīmīgas pēdas – pietiekami, lai tiktu uzņemts Slavas zālē. Gaisā sākot virmot pasaules čempionāta noskaņām, ir piemērots brīdis izstāstīt šo hokeja leģendu. Jo Rodžera Nīlsona atradumi mainīja hokeja noteikumus visā pasaulē.

Vēl laikā, kad viņš trenēja juniorus, Nīlsona vadītā komanda bija vadībā, taču pašās beigās nopelnīja divus noraidījumus un palika trijatā pret pieciem. Bija pienācis laiks, lai iedarbinātu iepriekš sagatavoto ārkārtas plānu. Ņemot vērā, ka sastāvu uz ledus tas neietekmētu, jo arī pēc pieciem noraidījumiem komanda joprojām aizstāvēsies trijatā, Nīlsons ik pa pāris sekundēm uz ledus sūtīja vēl vienu hokejistu. Tiesnešiem nācās apturēt maču, lai piespriestu sodu par skaitliskā sastāva pārkāpumu, bet pretiniekiem nebija nekādu cerību izveidot vārtu gūšanas momentus. Izrāde, kas neiekļāvās nekādos hokeja rāmjos, turpinājās, līdz Nīlsona komanda sagaidīja beigu sirēnu un varēja svinēt uzvaru.

Vēlāk noteikumi tika mainīti – ja tagad mača beigās komandai tiek fiksēts apzināts skaitliskā sastāva pārkāpums, pretiniekiem tiek dota iespēja izpildīt soda metienu.

Taču – arī līdz tiem sniedzās Nīlsona izdoma. Proti, hokeja noteikumos nebija ne vārda par to, ka soda metiena laikā vārtos jāatrodas vārtsargam vai ka spēlētājam obligāti jāpaliek vārtos...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!