Foto: Dmitrijs Suļžics/F64

Beidzies vēl viens festivāls, ko cilvēce citkārt saukusi par pašu, pašu, pašu – papildinot šo sarunvalodas vispārāko nozīmi ar tādiem vārdiem kā humānisms, daile, spēks utt., neaizmirstot pieminēt arī miera baložus un jauno varoņu pārdabiskumu, kam vajadzētu kalpot par kaut kādu nenosakāmu paraugu, teju – laikabiedriem, teju – nākamajām paaudzēm. Olimpiskās spēles Tokijā tomēr kalpo par jauku atskaites punktu citam procesam – tas mūsdienu olimpisko kustību ved pretī neizbēgamai mainībai. Tālāk no marmora pjedestāliem un citiem izdomātajiem antīkajiem un, ne tik seniem heroizācijas murgiem, kas tiražē fiziskās un garīgās kroplības uzvaru tirgus ekonomikas apstākļos. Citiem vārdiem – riet kapitālisms, paķerot līdz arī simboliskos piecus apļus.

Taču, ja esam godīgi, tad jāatzīst, ka tādas olimpiskās spēles, kādas tās izskatās mūsdienās, neradīja slavenais de Kubertēns – šīs pašreizējais koncepts pieder Ādolfa Hitlera laikam, ar viņa tuvāko ideologu rūpīgi slīpētiem akcentiem. Sākot ar olimpisko ciematu, valstu parādēm, karogiem, un – balto baložu dancināšanu. Pasākums kopš tā laika ir politizēts, jo olimpiskās spēles bez politikas nav nekādi iedomājamas. Jau minēto izmaksu sakarā, kur sabiedrībai neprasot, tieši pie varas esošie politiķi nosaka tēriņu apmērus. Visās valstīs! Vai tā olimpiskā komanda, vai olimpiskais stadions. Tāpēc bija skumji novērot, kā mūspusē divi grupējumi ecējās par prēmijām – olimpiešu un paralimpiešu bezgalīgais salīdzinājuma stāsts – vispār aizmirstot, ka tiek dalīta nevis kaut kāda mistiskā valsts nauda, bet Latvijas uzņēmēju sastrādātais, kas nodokļu veidā nonāk valsts kasē. Šajā ziņā kritērijs būtu sociālā atbildība, kas valstij jānes kā obligāts krusts un te, lai piedod, klasiskie olimpieši, viņi nekādā veidā nevar ierakstīties rindā pie kases lodziņa kā izredzētie. Par prēmiju lielumu – tas jau ir kalkulatora, ekseļa tabulas un saimnieciskā piegājiena jautājums.

Tas, ka pašreizējais laikmets jau sen rīvējas ap citiem – ne mazāk stulbiem un samežģītiem – dienas kārtības jautājumiem, parādījās olimpiādes laikā arī mūsu veselības ministra personā, kuru aizskāra kāda fotogrāfija Delfi.lv pie bīčvolejbola reportāžas. Tas bija sieviešu pludmales volejbola apskats... Okeāna otrā pusē bijušais prezidents Tramps, savukārt, savos ierakstos izmēdīja ASV futbola izlases vadošās lezbietes, izgaršojot katru neveiksmi, ko tās ar komandu piedzīvoja. Ne jau seksuālās, bet gan politiskās orientācijas sakarā. Un, jūs sakāt – olimpiskie ideāli? Dāmu svarcelšanā, kas pati par sevi jau ir žēlīga nodarbošanās, pasaule tēloja, ka neredz viena bijušā vīrieša mocīšanos ap stieni – jo viņam pienācās tādas tiesības. Kādas tiesības?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!