Foto: DELFI kolāža
1968. gada augustā padomju armijas karaspēks kopā ar Varšavas pakta sabiedrotajiem iebruka Čehoslovākijā, izveidojot militārās okupācijas režīmu un atceļot "Prāgas pavasara" laikā ieviestās liberālās reformas. Pretpadomju noskaņojums Čehoslovākijā sasniedza kulmināciju, un hokejs kļuva par, iespējams, par vienīgo platformu, kur čehoslovāki varēja dot cienīgu pretsparu padomju okupantiem. Kad 1969. gada pasaules čempionātā Čehoslovākijas izlase hokeja laukumā divreiz pārspēja PSRS, pilsētu ielās atkal saplūda tūkstošiem cilvēku.

Padomju hokeja leģendai Borisam Mihailovam tas bija pirmais pasaules čempionāts. "Protams, bija kaut kāds negatīvs nospiedums," viņš atcerējās pirmās savstarpējās spēles dienu 21. martā. "Nerunāsim par to, kā viņi mūs sauca. Tas lai paliek uz viņu sirdsapziņas. Bet Čehoslovākijas izlases spēlētāji bija agresīvāki nekā jebkad agrāk."

"Čehoslovākijas izlases līderis Vāclavs Nedomanskis vicināja nūju kā beisbola nūju. Biju gandrīz pārliecināts, ka bez kautiņa neiztiks. Krievi cīnījās izmisīgi, bet čehi bija ļoti dusmīgi," pirmās spēles notikumus atminējās kanādiešu žurnālists Reds Fišers. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!