ASV kompānija "Williams International" piekritusi, ka desmit procenti koncerna "Mažeikiu nafta" akciju, kurus valdība solīja amerikāņiem, tiek pārdoti Krievijas naftas koncernam "Jukos".
Tā pirmdien vēstī laikraksts "Lietuvos rytas", atsaucoties uz informētām personām.

Ienākumi no valstij piederošo akciju pārdošanas nonāks Lietuvas privatizācijas fondā.

Lietuvas ekonomikas ministrs Valentīns Milaknis apstiprināja, ka šāda iespēja varētu būt reālākā. Ministrs pavēstīja, ka vajadzējis ilgi pārliecināt "Williams" par nepieciešamību novirzīt akciju pārdošanā iegūto naudu privatizācijas fondā.

Līgums, kas parakstīts starp valdību un "Williams", paredz, ka "Mažeikiu nafta" akciju paketes jāpārdod naftas piegādātājiem, emitējot jaunas akcijas un iegūtā nauda jānovirza naftas koncerna vajadzībām.

"Lietuvos rytas" vēstī, ka "Mažeikiu nafta" un "Jukos" sarunās ir panākuši "labu progresu". Tiek uzskatīts, ka Lietuvas naftas koncerns parakstīs šovasar vismaz vienu ilgtermiņa līgumu ar Krievijas naftas piegādātāju.

Milaknis uzsvēra, ka akciju pārdošana kompānijai "Jukos" saistīta ar naftas piegāžu garantijām, kuras piedāvājusi krievijas kompānija. "Jukos" gadā piegādās 4,2 miljardus tonnu naftas Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcai un Būtiņģes terminālam.

Plānots, ka Krievijas naftas piegādātājiem piedāvās ne vairāk nekā 33 procentus "Mažeikiu nafta" akciju.

"Williams" iegādājās 33 procentu daļu un pārvaldes tiesības koncernā "Mažeikiu nafta" ar tiesībām šo daļu palielināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!