10 tūkstoši no Afganistānā valdošās kustības "Taleban" karavīriem ir gatavi pāriet opozīcijas Ziemeļu alianses pusē, trešdien paziņoja alianses galvenais preses sekretārs Abdulla Abdulla.
Viņš informēja, ka alianse uztur kontaktus ar desmitiem komandieru, kas šobrīd cīnās talibu rindās.

"Es nepārspīlēšu, sakot, ka šo kontaktu dēļ 10 tūkstoši vīru dažādās Afganistānas daļās" var dezertēt no talibu armijas, sacīja Abdulla preses konferencē Džabalseradžā 80 kilometrus uz ziemeļiem no Kabulas.

"Tas mani pārsteidza. Viņi vēlas pāriet otrā pusē jau tagad vai nogaidīt, līdz kaut kas notiks, un koordinēties ar mums. Mēs dodam priekšroku otrajam variantam," sacīja alianses preses sekretārs.

ASV triecieni talibiem šķiet neizbēgami pēc "Taleban" atteikšanās izdot Osamu bin Ladenu, kuru Vašingtona uzskata par galveno aizdomās turamo 11.septembra terora aktos ASV.

Abdulla arī apstiprināja, ka alianses līderi pirms dažām dienām tikušies ar ASV amatpersonām ārpus Afganistānas, lai apspriestu koordinētu militāro stratēģiju.

Ziemeļu alianses bruņotajos spēkos ir 12 līdz 15 tūkstoši vīru, bet talibu pusē cīnās 40 līdz 60 tūkstoši cilvēku. Talibu armijas rindas papildina piespiedu kārtā iesaukti bēgļi, kā arī tūkstošiem brīvprātīgo no Pakistānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!