ASV Losandželosas pilsētas mērs Ričards Riordans 10.maiju ir pasludinājis par "Denisa Tito dienu", godinot pasaulē pirmo kosmisko tūristu Tito, kurš pavisam nesen atgriezies no Starptautiskās komiskās stacijas.
Kā paziņoja Krievijas Kosmonautu sagatavošanas centrā Zvaigžņu pilsētiņā, šāds lēmums Kalifornijas lielpilsētā pieņemts sakarā ar Tito sekmīgu atgriešanos uz Zemes un dzimtenē. "Deniss Tito pēc atgriešanās no kosmosa tik ātri un labi atkal pieradis pie Zemes gravitācijas, ka ārsti pozitīvi atbildēja uz viņa lūgumu par ātrāku atgriešanos dzimtenē," paziņoja centra amatpersona.

Losandželosas lidostā Tito trešdien sagaidīja kā varoni. Pasaulē pirmais kosmosa tūrists Deniss Tito trešdien pēc sava ceļojuma orbītā vēlreiz pauda sajūsmu par savu braucienu un norādīja, ka pienācis laiks arī citām civilpersonām uzsākt šādus ceļojumus.

Losandželosas mērs Ričards Riordans lidostā miljonāram Tito bija sarīkojis varoņa cienīgu sagaidīšanu. Sagaidāmais savā runā sacīja, ka viņš ar savu astoņu dienu misiju Starptautiskajā kosmiskajā stacijā (SKS) atvēris durvis lielākai šāda tūrisma veida attīstībai. "Birokrātijai nepatīk mainīties un tas, neapšaubāmi, spiež izdarīt izmaiņas," paziņoja Tito.

Santa Monikas biznesmenis izteica ierosinājumu, ka NASA turpmāk katra kosmiskā kuģa "Shuttle" lidojumā blakus komandas krēsliem būtu jāierīko arī viena vieta kosmiskajam tūristam. "Man patiktu iedomāties, ka NASA [savos lidojumos] iekļautu privātpersonas. Varbūt dzejniekus, filozofus, skolotājus (...) Mēs esam kosmosā jau 40 gadu, bet tā nav mūsu mūzikā vai literatūrā un dzejā," sprieda Tito.

60 gadu vecais kosmiskais tūrists par savu ceļojumu samaksāja Krievijas kosmosa aģentūrai 20 miljonus dolāru. Stāstot par lidojumu SKS, viņš pavēstīja, ka lielāko laika daļu pavadījis fotografējot un filmējot Zemi.

Tito 28.aprīļa lidojums pasliktināja attiecības ASV un Krievijas kosmosa aģentūru starpā, jo NASA iebilda pret amatieri 95 miljardu vērtajā SKS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!