Foto: LETA

13 NATO valstis, tostarp Latvija, Lietuva un Igaunija, piektdien panāca vienošanos par liela augstuma bezpilota izlūklidmašīnu projektu.

Plānots, ka projekts "Alliance Ground Surveillance" (AGS) darboties sāks 2015.gadā un tā galvenā bāze atradīsies Sigonellas aviobāzē Itālijai piederošajā Sicīlijas salā, bet tai būs vēl vairākas bāzes stacijas.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens paziņoja, ka alianses dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē Briselē panāktā vienošanās paredz, ka kopīgi tiks iegādātas piecas ASV kompānijas "Northrop Grumman" bezpilota izlūklidmašīnas "Global Hawk RQ-4B" ar "Rolls-Royce" dzinējiem.

"Northrop Grumman" ir galvenais līguma izpildītājs, bet apakšuzņēmēji ir EADS Vācijas filiāle, Itālijas konglomerāta "Finmeccanica" uzņēmums "Galileo Avionica", kā arī ASV konglomerāta "General Dynamics" Kanādas filiāle.

Projektā piedalās 13 NATO dalībvalstis - ASV, Bulgārija, Čehija, Igaunija, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Norvēģija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija un Vācija.

Vienošanos apsveica ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta.

"Tā ir laba vienošanās, liela vienošanās, panākta vienošanās," ASV vēstnieks NATO Ivo Dālders mikroblogošanas vietnē "Twitter" citēja Panetas teikto.

Rasmusens, kam jau iepriekš izdevies panākt NATO dalībvalstu vienošanās par sadarbību aizsardzības projektos, atzina, ka NATO operācija pērn Lībijā parādīja nepieciešamību pēc bezpilotu izlūklidmašīnu vienības.

"Tas mūsu komandieriem dos iespēju redzēt, kas notiek uz zemes lielā rādiusā, lielā laika periodā, visu diennakti, jebkādos laika apstākļos," teica NATO ģenerālsekretārs.

Vienošanos par bezpilota izlūklidmašīnu projektu izdevies panākt pēc divdesmit gadus ilgiem cīniņiem par projekta finansēšanas sadali.

Bezpilota izlūklidmašīnas var lidot pat vairāk nekā 18 kilometru augstumā un gaisā pavadīt vairāk nekā 24 stundas.

ASV Gaisa spēki nesen nolēma atteikties no "Northrop Grumman" bezpilota izlūklidmašīnu programmas un paturēt savā flotē vien Aukstā kara simbolu - spiegošanas lidmašīnas U-2, liecina valdības amatpersonas un aizsardzības nozares analītiķa sniegtā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!