Aptuveni 59 procenti vēlētāju referendumā par Igaunijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) šodien balsotu pret, bet par iestāšanos blokā būtu tikai 41 procents vēlētāju, liecina sabiedriskās domas izpētes kompānijas "Emor" maijā veiktās aptaujas dati.
Salīdzinājumā ar situāciju aprīlī divi procenti toreizējo iestāšanās atbalstītāju savas domas ir mainījuši - aprīlī pret iestāšanos bija 57, bet par - 43 procenti respondentu, ziņo laikraksts "Postimees".

Kopumā referendumā par iestāšanos ES gatavojas piedalīties 53 procenti balsstiesīgo iedzīvotāju, liecina aptaujas rezultāti.

Vēlētāju aktivitāte ir lielāka 50 gadus vecu un vecāku iedzīvotāju grupā, kā arī eiroskeptiķu vidū, no kuriem referendumā piedalītos 64 procenti.

Tāpat kā agrāk, 11 procentiem respondentu nav sava viedokļa par to, vai Igaunijai būtu jāiestājas ES.

"Šķiet, ka Igaunijas eirooptimistu vidū nav ietekmīgu sabiedriskās domas līderu, kas tajā pašā laikā nebūtu tieši saistīti ar valdību," norādīja "Emor" analītiķis Aivars Vogs.

"Emor" veiktās aptaujas liecina, ka Igaunijas pilsoņi labprātāk pieņem speciālistu paustu viedokli, arī ar ES saistītos jautājumos. Nelabprāt tiek uzklausītas amatpersonas, neatkarīgi no tā, vai tās strādā valdībā vai ES institūcijās. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kas izskaidro nepieciešamību iestāties ES, ir jābūt ļoti kompetentiem un tajā pašā laikā neatkarīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!