Foto: AP/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 75% Krievijas iedzīvotāju neizslēdz, ka pašreizējā spriedze attiecībās ar Ukrainu var pāraugt karā starp abām valstīm, liecina Krievijā par "ārvalstu aģentu" atzītās socioloģisko pētījumu aģentūras "Levada centra" veiktā aptauja.

Savukārt kara iespējamību kā augstu vērtējuši mazāk nekā puse aptaujāto: 3% karu uzskata par "neizbēgamu", bet 36% par "pilnībā iespējamu".

Vēl 38% karu uzskata par mazticamu, bet pilnībā kara iespējamību izslēdza 15% aptaujāto.

Tieši puse aptaujāto norādījusi, ka pie pašreizējā situācijas saasinājuma ir vainojamas ASV un NATO valstis. 16% pat atbildīgo uzskata Ukrainu, bet 7% – Krieviju vai tās atbalstītos Donbasa kaujiniekus.

18 līdz 24 gadus vecu respondentu grupā ASV par vainīgām pie esošās situācijas uzskata 24% aptaujāto.

Vēstīts, ka kopš novembra beigām valda spriedze saistībā ar Krievijas spēku pulcināšanu pie Ukrainas robežām un tiek paustas bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu kaimiņvalstī. Tiek publicēta pat detalizēta informācija, kā iespējamais uzbrukums izskatītos, savukārt otrdien Kremļa saimnieks Vladimirs Putins situāciju tiešsaistē pārrunāja ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!