Piesārņojums aptuveni 80% Ķīnas pilsētu šī gada pirmajos deviņos mēnešos ievērojami pārsniedza valstī noteikto standartu, ceturtdien paziņoja vides aizsardzības aktīvistu organizācija "Greenpeace", balstoties uz tās veiktu izpēti.

"Greenpeace" pētīja piesārņojuma līmeni 367 Ķīnas pilsētās. Apmēram 80% no šīm pilsētām sīko daļiņu PM2,5 koncentrācija gaisā pārsniedza valstī noteikto standartu, kurš turklāt ievērojami atpaliek no ANO Pasaules veselības organizācijas (WHO) normas.

Vidējais šo daļiņu līmenis pētītajās pilsētās vairāk nekā četras reizes pārsniedza WHO rekomendēto maksimumu.

Sīkās daļiņas PM2,5 ar diametru, kas mazāks par 2,5 mikroniem, ir svarīgs gaisa kvalitātes indikators. Šīs daļiņas ir pietiekami sīkas, lai dziļi iekļūtu plaušās.

"Greenpeace" gan atzina, ka vidējais piesārņojuma līmenis bijis par aptuveni 10% zemāks nekā analoģiskā pērnā gada periodā. "Lai gan mēs redzam pakāpenisku uzlabošanos, gaisa piesārņojuma līmenis vēl arvien ir neveselīgs un nedrošs," sacīja "Greenpeace" Austrumāzijas klimata un enerģētikas kampaņas rīkotājs Duns Ļaņsajs.

Visvairāk piesārņotās pilsētas bija Kašgara un Hotana Sjiņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā, kā arī Ziemeļķīnas rūpniecības centrs Baodina.

Vidējā PM2,5 koncentrācija pētītajās pilsētās bija 47,2 mikrogrami uz kubikmetru. WHO rekomendētais vidējais gada maksimums ir 10, bet Ķīnā noteiktais – 35 mikrogrami uz kubikmetru.

Pekinā vidējā šo daļiņu koncentrācija deviņos mēnešos bija 72,1, bet Šanhajā – 50,4 mikrogrami uz kubikmetru.

Ķīnas pilsētās bieži ir liels gaisa piesārņojums, kurā vainojama ogļu dedzināšana elektrostacijās un rūpniecības uzņēmumos, kā arī daudzo automašīnu izplūdes gāzes.

Ķīnas sabiedrībā ir pieaudzis satraukums par šī piesārņojuma radīto veselības apdraudējumu. Ņemot vērā šo satraukumu, valdība izvirzījusi mērķi līdz 2017.gadam samazināt mikrodaļiņu koncentrāciju lielāko pilsētu gaisā par vismaz 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!