Foto: AFP/Scanpix

97 gadu vecumā svētdien mirusi Zviedrijas princese Liliāna, kuras romāns ar savu nākamo vīru Zviedrijas princi Bertilu kļuva par vienu no Zviedrijas slavenākajiem mīlas stāstiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Velsā dzimusī Liliāna ar princi Bertilu iepazinās Londonā Otrā pasaules kara laikā. Tomēr pāra attiecībām šķēršļi bija prinča pienākumi pret karaļnamu un Liliānas ārzemju šķirtenes statuss. Apprecēties mīlniekiem izdevās tikai 1976. gadā.

Nākamā princese Liliāna, 1915. gadā dzimusi kā Liliāna Devīsa, 16 gadu vecumā devās uz Londonu, lai pievērstos modeles karjerai. Kad 1943. gadā viņa iepazinās ar princi Bertilu, viņa jau bija precējusies ar aktieri Aivenu Kregu.

Zviedrijas mediji pāra attiecības raksturoja kā Pelnrušķītes stāstu reālajā dzīvē. Pēc diviem gadiem Liliāna izšķīrās ar vīru. Tomēr Bertila tēvs - karalis Gustavs VI Ādolfs atteicās dot savu svētību pāra laulībām.

Prinča vecākais brālis 1947. gadā gāja bojā lidmašīnas avārijā, bet cits brālis bija apprecēja meiteni no vienkāršās tautas un atteicās no tiesībām uz troni, tāpēc Bertils bija nākamais rindā uz karaļa titulu līdz brīdim, kad pilngadību sasniedza viņa brāļadēls - nākamais karalis Kārlis XVI Gustavs. Līdz tam karalis Gustavs VI Ādolfs bažījās, ka Bertila laulību gadījumā monarhija būtu apdraudēta.

Kad pārim beidzot izdevās apprecēties, bija pagājušu vairāk nekā 30 gadi kopš viņu iepazīšanās. Princis Bertils mira 1997. gadā. Bērnu Liliānai un Bertilam, kuri Zviedrijas sabiedrībā bija iemīļoti un populāri, nebija. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!