Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass paziņojis, ka pirms tiešo miera sarunu uzsākšanas Izraēlai jāpiekrīt trešās puses iesaistīšanai jaunveidojamās Palestīnas valsts robežu apsargāšanā.

Sestdien publicētā intervijā Abass norādījis, ka Izraēlai jāpiekrīt arī līdzvērtīgai apmaiņai ar zemēm, lai kompensētu tās teritorijas Rietumkrastā, kuras sagrābušas ebreju apmetnes.

Abasa paziņojums ir līdz šim skaidrākais palestīniešu prasību izklāsts pirms tiešu sarunu uzsākšanas, uz kurām abas puses aicina Vašingtona.

Sestdien Abass Rāmallā tikās ar ASV īpašo vēstnieku Tuvajos Austrumos Džordžu Mičelu, kurš ir starpnieks netiešajās sarunās un kuram piektdien bija saruna ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

Paredzēts, ka netiešajām sarunām vajadzētu noslēgties septembrī, taču Izraēla uzskata, ka tās ir laika šķiešana.

Netanjahu apgalvo, ka ir gatavs uzsākt tiešas sarunas ar Abasu, taču Abass ir izvairīgs, uzskatot, ka pašreizējais izraēliešu līderis nav gatavs izteikt palestīniešiem pieņemamu piedāvājumu.

Intervijā jordāniešu laikrakstam "al-Ghad" Abass norādījis, ka vēlas, lai Izraēla "principā" piekristu trešās puses iesaistīšanai drošības uzturēšanā Palestīnā, kas tiks izveidota teritorijās, kuras tika okupētas 1967.gada Sešu dienu kara laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!