Foto: AFP/Scanpix
No Tokijas ziņo Viktors Garkavijs:

"Šodien Japānā notika zemestrīce, spēcīgākā no visām, kas jebkad novērotas.

Pats spēcīgākais grūdiens tika piefiksēts šodien 11.martā, 14.46 pēc vietējā laika. Zemestrīces magnitūda, kuras epicentrs atradās 370 kilometrus uz ziemeļiem no Tokijas, 10 kilometru dziļumā tika novērtēta kā 7.9 baļļu stipra. Vēlāk informācija tika precizēta – 8.8 balles. Centrālajā Tokijā Japānas Meteoroloģijas aģentūra fiksēja 5+ baļļu stipru zemestrīci pēc septiņu baļļu seismiskās skalas. Maksimāli tuva septiņām ballēm zemestrīce tika fiksēta tuvāk zemestrīces epicentram – Mijangi prefektūras ziemeļu daļā.

Pēc dažām minūtēm notika vēl viena zemestrīce, bet vēlāk vēl dažas. Kopumā, ap astoņiem vakarā (pēc Tokijas laika) notika vairāk nekā 60 grūdieni – visi mazāk jaudīgi, salīdzinot ar pirmo.

Ziņu aģentūras ziņo par bojā gājušiem un bez vēsts pazudušajiem. Viņi visi ir Japānas centrālās salas Honsjū ziemeļaustrumu daļas iedzīvotāji.

Cunami ir nopostījis daļu no Sendai pilsētas – Mijangi prefektūras administratīvo centru. Tajā skaitā izpostīta ir arī lidosta. Tāpat tiek ziņots, ka noskalota ir arī starptautiskā lidosta Kansai, kas atrodas Osakas prefektūras rajonā.

Tuvāk darba dienas beigām no veikalu plauktiem sāka pazust pārtikas un pirmās nepieciešamības produkti. Veikalos veidojas rindas. Uz ielām automašīnu sastrēgumi. Turpina darboties internets, bet telefona sakari ir pārtrūkuši. Dzelzceļa satiksme Tokijā ir apturēta. Daudzi no pilsētas iedzīvotājiem ir spiesti atrasties tās centrā. Ekspresvilcieni "sinkansen", kas kursē Mijangi prefektūras virzienā ir atcelti līdz dienas beigām.

Arī pašlaik (13.30, pēc Latvijas laika) Tokijā notiek reti pazemes grūdieni."

Foto – plaukti Tokijas veikalā. 


Ja arī jums ir ziņas, foto vai video materiāli par zemestrīces radītajām sekām Japānā, rakstiet DELFI Aculieciniekam!

Lasiet vēl - Japānā 8,9 ballu zemestrīces radīts cunami nodara postījumus un ievaino cilvēkus

Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par DELFI Aculiecinieka autoru. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!