Lietuvas prezidents Valds Adamkus ceturtdienas rītā Seima sēdē jaunās valdības veidošanu uzticēja pašreizējam valdības vadītāja pienākumu izpildītājam sociāldemokrātam Zigmantam Balčītim.
Valsts prezidenta palīgs Vītauts Umbrass aģentūrai ELTA pieņemtā lēmuma kontekstā sacīja, ka Adamkus "vēlas stipru, Seima vairākuma atbalstītu valdību, kas varētu īstenot reformas un paveikt visus nepieciešamos darbus".

"Es domāju, ka Balčītim ir liela pieredze vadīšanā un valdības darbā un viņam ir visas iespējas īstenot iesniegto programmu," lūgts novērtēt Adamkus izvirzīto kandidātu, sacīja Seima priekšsēdētājs, Pilsoniskās demokrātijas partijas līderis Viktors Muntjans.

"Es viņu vērtēju pozitīvi, viņš ir nopietns, kārtīgs cilvēks," norādīja viens no Sociāldemokrātiskās partijas līderiem Česlovs Juršēns.

Savukārt Jaunās savienības līderis Artūrs Paulausks, kura vadītā apvienība ietilpst nesen izveidotajā "Izrāviena koalīcijā", nesteidzās izteikties par izvirzīto premjera amata kandidātu.

"Šis jautājums mums vēl jāapspriež mūsu parlamentārajā apvienībā, lai sniegtu vērtējumu. Es teiktu, ka tika izdarīta visvieglākā izvēle," uzsvēra Paulausks.

Balčīša sociāldemokrātiem kopā ar sabiedrotajiem - Zemnieku un Jaunās demokrātijas partiju savienību, Pilsoniskās demokrātijas partijas pārstāvjiem un liberālcentristiem - Lietuvas Seimā ir 53 deputātu mandāti.

Savukārt labējā centra blokam Tēvzemes savienībai, Liberāļu kustībai un Jaunajai savienībai Seimā ir 47 mandāti. Premjera amatam viņi bija ieteikuši Tēvzemes savienības līderi Andru Kubiļu.

Tomēr nevienam no blokiem nav parlamentārā vairākuma - 71 deputāta - atbalsta, kas ļautu koalīciju izveidot saviem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!