Lietuvas prezidents Valds Adamkus uzlicis veto valdošā vairākuma lēmumam būtiski izmainīt Seima vēlēšanu sistēmu. Prezidenta preses dienests informēja, ka valsts vadītājs trešdien parakstīja dekrētu par grozījumu parlamenta vēlēšanu likumā iesniegšanu atkārtotai izskatīšanai Seimā.
Lietuvas Seims pirms vairāk kā nedēļas pēc valdošās Konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība" frakcijas ierosinājuma pieņēma labojumus likumā par parlamenta vēlēšanām. Pēc šiem labojumiem, Seima vēlēšanām jānotiek tikai vienā kārtā, atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām.

Pēc pašreiz spēkā esošā likuma, 70 Seima deputāti tiek izvēlēti pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputāts - vienmandāta apgabalos.

Vienmandāta apgabalos deputāts tiek ievēlēts tikai tādā gadījumā, ja viņš ir saņēmis 50 procentus balsu. Ja viņam šo balsu skaitu iegūt neizdodas, tad vēlēšanu otrajā kārtā piedalās divi kandidāti, kas saņēmuši lielāko balsu skaitu. Uzvar tas, kurš saņem lielāko balsu skaitu.

Pēc grozījumiem, vienmandāta apgabalos uzvarētu tas, kurš jau vēlēšanu pirmajā kārtā saņemtu lielāko balsu skaitu. Tas, pēc ierosinātāju domām, būtu izdevīgi partijām, kurām ir disciplinēts elektorāts, piemēram, "Tēvzemes savienībai".

Savu veto prezidents paskaidro ar to, ka lēmums par būtiskām izmaiņām vēlēšanu sistēmā ir pieņemts pārāk vēlu un nepietiekami apspriests. Parlamenta vēlēšanas paredzētas šā gada 8.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!