Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas Konstitucionālā tiesa otrdien lēmusi par labu eiroskeptiķu partijai "Alternatīva Vācijai" (AfD) lietā, ko partija bija ierosinājusi pret Vācijas iekšlietu ministru Horstu Zēhoferu.

Lieta saistīta ar interviju, kurā Zēhofers 2018. gada septembrī nodēvēja AfD uzvedību parlamentā attiecībā pret prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru par "valsti iznīcinošu".

Šī intervija aptuveni divas nedēļas bija lasāma arī Iekšlietu ministrijas mājaslapā.Tiesa paziņoja, ka ministram nevajadzēja nākt klajā ar šādiem izteikumiem ministrijas mājaslapā. AfD šī ir simboliska uzvara.

AfD apsūdzēja Zēhoferu par valsts resursu neatbilstošu izmantošanu, lai izplatītu partijas politiskās nostādnes. Zēhofers šīs apsūdzības noraidīja, apgalvojot, ka likumīgi aizstāvējis prezidentu.

Taču tiesneši nostājās AfD pusē, norādot, ka komentāru publiskošana ministrijas mājaslapā pārkāpa partijas tiesības uz vienlīdzīgām iespējām politiskajā konkurencē.

Pašus komentārus tiesa neatzina par apstrīdamiem, jo tie bija daļa no politiskajām debatēm.

Intervijā Zēhofers komentēja AfD frakcijas centienus noorganizēt diskusijas par prezidenta budžetu, jo viņš bija atbalstījis kādas kreisās pankgrupas koncertu pret rasismu.

Runājot par AfD, Zēhofer sacīja: "Viņi ir noskaņoti pret šo valsti. Nav nozīmes, ja viņi tūkstošiem reižu apgalvot, ka ir demokrāti".

Tā kā intervija jau sen izņemta no ministrijas mājaslapas, tiesas spriedums darbosies vairāk kā brīdinājums, un nopietnas sekas tam nebūs.

Līdzīgā lietā 2018. gada februārī AfD arī uzvarēja tiesā pret toreizējo izglītības ministri Johannu Vanku, kura oficiālā mājaslapā bija aicinājusi parādīt AfD "sarkano kartīti" un boikotēt šo partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!