Laužot Afganistānas bēru paražas, sievietes svētdien nesušas nikna pūļa Kabulā nolinčotās afgānietes zārku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Afgāņu bēru tradīcijas paredz, ka mirušā zārku nes vīrieši. 27 gadus vecās Farkhundas izvadīšanā piedalījās simtiem cilvēku, pieprasot sodīt slepkavībā vainīgos. Kritiku par bezdarbību izpelnījusies arī policija.

Sievietei ceturtdien Kabulā uzbruka nikns pūlis, piekaujot viņu līdz nāvei, bet līķi pēc tam aizdedzinot.

Vardarbības iemesls it kā bijis tas, ka jaunā sieviete sadedzinājusi Korānu, tomēr oficiālie izmeklētāji norāda, ka nekādi pierādījumi par to nav atrasti.

"Farkhunda bija pilnīgi nevainīga," žurnālistiem atklāja Iekšlietu ministrijas pārstāvis Mohammads Zahirs. Pēc incidenta jau arestēti 13 cilvēki, tai skaitā astoņi policisti, viņš papildina.

Sievietes radinieki un kaimiņi arī noraida iepriekš izskanējušās ziņas, ka nogalinātā bijusi garīgi slima. Farkhundas brālis pastāstīja, ka viņa mācījusies par reliģisko skolotāju. Sievietes tēvs pēc incidenta paziņojis, ka viņai ir garīga rakstura traucējumi, lai no vardarbības pasargātu ģimeni.

ASV Afganistānā tērē miljoniem dolāru programmām, kuru mērķis ir izglītot sievietes un uzlabot viņu stāvokli sabiedrībā. Tomēr daudzas sievietes joprojām ir pakļautas diskriminācijai, bet uzbrukumi tām paliek nesodīti, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!