Foto: AFP/Scanpix
Vismaz astoņi afgāņi gājuši bojā un desmitiem ievainoti trešdien sadursmēs starp policiju un demonstrantiem, kas protestēja pret amerikāņu karavīru rīcību, savā militārajā bāzē sadedzinot islāma svēto rakstu Korāna eksemplārus, paziņoja amatpersonas

Kabulā un provincēs uz austrumiem, ziemeļiem un dienvidiem no galvaspilsētas ielās izgāja saniknotie afgāņi, kas izkliedza saukli "Nāvi Amerikai", meta akmeņus un aizdedzināja veikalus un automašīnas.

Valsts austrumu pilsētā Džalalabadā studenti aizdedzināja ASV prezidenta Baraka Obamas portretu. Lai gan aculiecinieki vēstīja, ka ir dzirdējuši šāvienus, policija noliedza, ka būtu šāvusi.

Vietējā slimnīcā nogādāta viena cilvēka mirstīgās atliekas, bet desmit cilvēki slimnīcā nogādāti ar šautām brūcēm.

Apmēram 1000 vietējās universitātes studentu piedalījās demonstrācijā Džalalabadā, kur izkliedza saukli "Nāvi Amerikai, nāvi Obamam".

Kabulā tika nogalināts viens cilvēks un ievainoti vismaz 11, policijai šaujot uz demonstrantiem, kuri mēģināja doties gājienā uz centru, lai protestētu pret Korāna dedzināšanu, ko bija darījuši ārvalstu karavīri galvenajā ASV militārajā bāzē Afganistānā.

Drošības spēkiem protestus Kabulā izklīdināt izdevās trešdienas pēcpusdienā.

Seši protestētāji tika nogalināti Parvānas provinces Šinvāras rajonā uz ziemeļiem no Kabulas, bet sadursmēs ar policiju ievainoti 13 protestētāji.

Apmēram 800 demonstranti bija pulcējušies Barakibarakā Logāras provincē, bet tur demonstrācija notikusi bez upuriem.

ASV vēstniecība Kabulā paziņoja, ka ir ierobežojusi savu darbību.

ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta otrdien atvainojās par "neatbilstošu apiešanos" ar islāma svēto rakstu Korāna eksemplāriem Bagramas aviobāzē un solīja rūpīgi izmeklēt notikušo.

Paneta savu paziņojumu izplatīja pēc tam, kad otrdien izcēlās protesti Kabulā un pie Bagramas aviobāzes 60 kilometru no Kabulas pēc ziņas, ka ārvalstu karavīri šajā bāzē esot dedzinājuši Korāna eksemplārus.

ASV spēku komandieris Afganistānā ģenerālis Džons Alens un ASV aizsardzības ministra vietnieks Eštons Kārters trešdien atkārtoti sazvanījās ar Afganistānas prezidentu Hamidu Karzaju, lai atvainotos par notikušo.

Karzajs lūdzis Alenu pilnībā sadarboties ar Afganistānas valdības izmeklēšanu un teicis viņam "gādāt, lai tādi incidenti vairs neatkārtotos", plašsaziņas līdzekļus informēja Karzaja pārstāvji.

Tāpat Karzajs aicinājis ASV bruņotos spēkus paātrināt kontroles pār Bagramas cietumu nodošanu vietējiem spēkiem.

ASV amatpersonas, runājot anonīmi, paziņoja, ka Korāna eksemplāri ASV karavīru rokās nonāca, kad tie tika atņemti ieslodzītajiem ASV vadītajā cietumā Bagramā, kas tiek dēvēts par Afganistānas Gvantanamo cietumu, jo cietumnieki tika turēti aizdomās par to, ka viņi izmanto Korāna lapas, lai viens otram rakstītu ziņas.

Afganistānā, kur par islāma zaimošanu draud nāvessods, līdzīgi protesti agrāk pārauga vardarbībā. Pagājušā gada aprīlī Afganistānā apmēram 10 cilvēku gāja bojā un vairāki desmiti tika ievainoti vairāku dienu ilgos protestos, kurus izprovocēja ziņa, ka amerikāņu mācītājs Terijs Džounss Floridas štatā ir dedzinājis Korānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!