Afganistānas pagaidu valdība ir atjaunojusi departamentu, kas līdzinās bēdīgi slavenajai talibu režīma reliģiskajai policijai, taču jaunajai institūcijai ir mazāka vara.
Valsts galvenā tiesneša vietnieks Fazls Ahmads Manavi aģentūrai "Reuters" ceturtdien pavēstīja, ka Uzskaites departamentam uzdots raudzīties, lai afgāņu musulmaņi atturētos no tādiem noziegumiem kā alkohola lietošana, ārlaulības sakari un sodomija.

Pēc Manavi teiktā, departamentu vadīs pazīstamais bijušais modžaheds (svētais kareivis) Mohammads Mustafa, kuram ir zinātniskais grāds reliģijas lietās, un tas darbosies Augstākās tiesas pārraudzībā.

"Uz visiem rajoniem un provincēm ir nosūtītas vēstules ar paziņojumu, ka šī departamenta uzdevums ir aicināt cilvēkus uz lūgšanām un citiem reliģiskiem rituāliem un atturēt viņus no nelikumīgas rīcības," teica Manavi. "Uzskaites departamenta ierēdņi cenšas pārliecināt cilvēkus nenodoties grēkam un nelikumīgām darbībām."

Manavi uzsvēra, ka pārkāpējus gaida mīkstāki sodi nekā talibu režīma laikā, kad laulības pārkāpēji tika nomētāti ar akmeņiem, alkohola lietotāji pērti, zagļiem tika nocirstas rokas, bet slepkavas tika sodīti ar nāvi.

Talibi arī pēra sievietes, kuras atteicās valkāt obligāto čadru, kas sedz visu ķermeni, un piekāva vīriešus, kuri grieza bārdas.

Jaunie sodi būs atkarīgi no pārkāpuma, un tajos būs sodanaudas, ieslodzījums cietumā un dažreiz arī pēršana, teica Manavi. Viņš norādīja, ka soda izpildi noteiks Augstākā tiesa un sodi netiks izpildīti publiski, kā tas bija talibu režīma laikā.

Uzskaites departamenta ierēdņi nesen konfiscēja cūkgaļu saturošas ASV armijas ēdiena devas, kas bija parādījušās pārdošanā dažos veikalos Kabulā un ārpus Bagramas bāzes ziemeļos no galvaspilsētas, stāsta aculiecinieki.

Šīs devas ir paredzētas ASV un koalīcijas karavīriem, kuri Afganistānā vajā talibu un Osamas bin Ladena tīkla "Al Qaeda" atlikušos kaujiniekus. Musulmaņiem ir aizliegts ēst cūkgaļu.

Pēc Manavi teiktā, Uzskaites departamentā strādās gandrīz 300 cilvēku, arī 50 sievietes, kas apmeklēs skolas un raudzīsies, lai tiktu ievēroti islama kodeksi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!