ASV īpašo spēku kareivis svētdien gājis bojā, kad ienaidnieku spēki Afganistānas austrumos no slēpņa uzbruka viņa patruļvienībai. Domājams, ka vienībai uzbruka grupējumu "Al Qaeda" un "Taleban" kaujinieki, informēja ASV militārpersonas.
ASV bruņoto spēku Centrālās pavēlniecības paziņojumā teikts, ka kareivis nogalināts apšaudē, kas sākusies aptuveni pulksten 17.00 (15.30 pēc Latvijas laika).

ASV majors Braiens Hilfertijs žurnālistiem Bagramas aviācijas bāzē atteicās nosaukt kareivja vārdu.

"Uz ASV īpašo spēku patruļu pie Shinas ienaidnieki atklāja uguni. Mēs atbildējām ar pretuguni, nogalinot vienu ienaidnieku. Diemžēl viens amerikānis tika nogalināts un viens no mūsu afgāņu sabiedrotajiem tika ievainots," teica majors.

Domājams, ka amerikānis, kas darbojās nelielā patruļvienībā Paktijas provincē Afganistānas austrumos, nomira no gūtajiem ievainojumiem pēc incidenta, par spīti mediķu pūliņiem viņu glābt.

Kareivja vārds netiek atklāts un nav arī zināms, vai viņš bijis jūras kājnieks, sauszemes spēku kareivis, vai gaisa spēku kareivis.

Paktijā aizvadīto nedēļu laikā notikušas sīvas bruņotās sadursmes, jo vietējo kaujinieku vadonis Padša Hans cenšas gāzt gubernatoru Tadžu Mohamadu Vardaku. Hans ignorē ultimātus padoties un Afganistānas pagaidu valdības vadītājs Hamids Karzaji ir piedraudējis sākt palīgā ASV spēkus, lai uzveiktu Hanu.

Taču, pēc Hilfertija teiktā, amerikāņu kareivi, šķiet, nogalinājusi "Al Qaeda" vai "Taleban" kaujinieka raidīta lode.

"Protams, mēs patrulējam šajā rajonā, jo domājam, ka tur slēpjas "Al Qaeda" vai "Taleban" kaujinieki. Kamēr nebūsim identificējuši šāvējus, nevarēsim precīzi pateikt, kas tie bija," viņš sacīja, bet piebilda, ka uzbrucēji droši vien bija šo divu grupējumu kaujinieki.

"Visi kareivji un pat civiliedzīvotāji, kas mūs atbalsta, saprot, ka tā ir bīstama lieta. Tas ir karš. Mēs saprotam, ka riskējam, mēs saprotam, ka būs kritušie, bet tik un tā viens nāves gadījums mūs neiebiedēs," teica majors Hilfertijs.

Šis ir pirmais amerikāņu kareivis, kurš kritis kaujā Afganistānā kopš martā notikušās operācijas "Anakonda", kad Šahikotas ielejā uz dienvidiem no Gardezas Paktijas provincē gāja bojā astoņi ASV kareivji.

Četras ASV militārpersonas zaudēja dzīvību 15.aprīlī eksplozijā, kas notika, kad tās centās neitralizēt nesprāgušu munīciju netālu no Afganistānas dienvidu pilsētas Kandahāras. Savukārt 28.martā pie Kandahāras gāja bojā amerikāņu jūras desantnieks, kurš uzkāpa uz kājnieku mīnas.

ASV, Lielbritānijas un Austrālijas spēki patrulē Austrumafganistānas kalnos, meklējot grupējumu "Al Qaeda" un "Taleban" kaujiniekus.

Lielbritānijas bruņoto spēku pārstāvis majors Džefs Multons sacīja, ka britu kareivjiem, kas piedalās operācijā Afganistānas austrumos, pagaidām nav nonākuši saskarē ar ienaidnieku.

"Operācija "Kondors" notiek jau piekto dienu, 45 desantnieki turpina pārmeklēt apkaimi. Pagaidām mums nav bijis kontakta ar ienaidnieku," viņš teica.

Aptuveni desmit cilvēku, kuri varēja būt "Al Qaeda" vai "Taleban" kaujinieki tika nogalināti ASV aviācijas uzlidojumā pagājušajā piektdienā Paktijā pēc tam, kad ienaidnieki tur atklāja uguni uz austrāliešu patruļvienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!