Afganistānas ziemeļos talibi līdz nāvei ar akmeņiem nomētājuši kādu vīrieti un sievieti par to, ka tiem bijusi dēka, pirmdien pastāstīja kāds notikuma aculiecinieks un amatpersona.

23 gadus vecā sieviete un 28 gadus vecais vīrietis tika nogalināti, jo "viņiem bija dēka", paziņoja Kondozas provinces Imamsahibas apgabala gubernators Mohamads Ajobs.

"Talibi svētdienas vakarā Mullakuli ciemā līdz nāvei ar akmeņiem nomētāja divus cilvēkus," informēja Ajobs. Šo ciemu kontrolē talibi.

Ciema iedzīvotājs Abduls Satars pastāstīja, ka svētdienas vakarā ciemā sapulcējās aptuveni 100 cilvēki, lielākoties talibi, lai nolasītu paziņojumu, kurā apsūdzētie atzīstas dēkā.

Pēc Satara teiktā, apsūdzētais vīrietis bija precēts ar kādu citu sievieti, bet apsūdzētā - saderināta.

"Talibi apsūdzētajam pārim piesprieda nomētāšanu ar akmeņiem līdz nāvei, un pēc šī paziņojuma nolasīšanas pāris cilvēki no pūļa sāka ar akmeņiem mest uz abiem apsūdzētajiem, līdz tie no gūtajiem ievainojumiem nomira. Apsūdzēto rokas bija sasietas aiz muguras, un kamēr tika lasīts spriedums, tiem bija jāstāv klajā laukumā," pastāstīja Satars.

Vietējais talibu līderis, kurš sazinājās ar plašsaziņas līdzekļiem, bet atteicās izpaust savu vārdu, apstiprināja slepkavības faktu.

"Apsūdzētie atzinās, ka ir slepus aizbēguši, un, balstoties uz šo atzīšanos, abi tika līdz nāvei nomētāti ar akmeņiem," pastāstīja anonīmais talibs.

Saskaņā ar islāma šariata normām, seksuālas attiecības starp neprecētiem cilvēkiem ir sodāmas ar publisku pēršanu, bet ārlaulības sakaros pieķertie tiek sodīti, līdz nāvei nomētājot ar akmeņiem.

Šomēnes Bādgīsas provincē Afganistānas rietumos talibi publiski nopēra un pēc tam nogalināja kādu it kā "laulības pārkāpšanā" apsūdzētu atraitni, kura bija stāvoklī.

Abas šīs slepkavības ir nežēlīgs atgādinājums par bargo talibu valdīšanu no 1996. līdz 2001.gadam, kad pēc formālas tiesas prāvas šķietamu noziegumu izdarītāji tika brutāli sodīti.

Talibu kontrolētajās teritorijās, kur karš ilgst jau gandrīz desmit gadus, barga tiesa tiek spriesta tāpat kā agrāk, iekļaujot arī cilvēku sodīšanu ar nāvi par "spiegošanu" ārvalstu spēku labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!