Afganistānā turpmāk tiks garantēta preses brīvība, jo pārejas laika valdības vadītājs Hamids Karzaji 10.februārī pieņēmis attiecīgu likumu. Ceremonijā prezidenta pilī viņš paziņoja, ka žurnālistiem tagad ir visas tiesības kritizēt varu "cik viņi grib", nebaidoties no vajāšanas un represijām.
Pēc Karzaji teiktā, tauta var lasīt kādas vien vēlas avīzes un klausīties jebkādas radiopārraides.

"Taleban" režīma laikā bija aizliegta televīzija, ēterā ļoti neregulāri nonāca radiopārraides, kas bija izgājušas cenzūru, iznāca tikai valdības izdevumi, kuros tika slavināts fundamentālistu režīms.

Pēc talibu režīma krišanas valstī sāka iznākt pirmie neatkarīgie izdevumi, lai arī mazā tirāžā. Tika atjaunota televīzija, savukārt pa radio tiek translēta mūzika un dziesmas, kas bija aizliegtas talibu režīma laikā. "Taleban" ļāva pārraidīt tikai lūgšanas bungu pavadībā. Muzicēšana ar citiem mūzikas instrumentiem arī bija aizliegta. Tagad brīvību oficiāli ir ieguvuši arī afgāņu žurnālisti.

Taču vietējā vara Afganistānā atrodas lauku komandieru un cilšu vadītāju rokās. Kā uzskata novērotāji, tur par kritikas brīvību, piemēram vietējo korumpēto amatpersonu atmaskošanu, vēl ir pāragri runāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!