Foto: EPA/Scanpix/LETA

Afganistānas augstākais reliģiskais līderis Hibatulla Ahundzada devis rīkojumu tiesnešiem pilnība ievērot islāma likumu normas, kas paredz arī publiskus nāvessodus, nomētāšanu ar akmeņiem, locekļu amputāciju un pēršanu, pavētījis talibu režīma preses pārstāvis Zabihulla Mudžahids.

Viņš tviterī svētdienas vakarā informējis, ka augstākais līderis attiecīgu rīkojumu izdevis pēc tikšanās ar tiesnešiem.

Ahundzada tiesnešiem norādījis, ka zagļu, laupītāju un dumpinieku lietas ir rūpīgi izskatāmas, un gadījumos, kad nodarījums saskaņā ar šariata tiesībām pieprasa "Dieva noteiktu sodu" (hads) vai paredz soda noteikšanu pēc principa "aci pret aci" (kisass), jāpiemēro šādi sodi.

Starp noziegumiem, par kuriem paredzēts "Dieva noteiktais sods", ir laulības pārkāpšana, alkohola lietošana, zādzība, cilvēku nolaupīšana, lielceļa laupīšana, atteikšanās no reliģijas un dumpis.

Islāma pētnieki norāda, ka šādiem noziegumiem ir nepieciešami ļoti pārliecinoši pierādījumi, piemēram, laulības pārkāpšanas gadījumā nepieciešama vainas atzīšana jeb to jāapliecina četriem lieciniekiem - islāmticīgiem vīriešiem.

Talibi, kad sagrāba varu pagājušā gada augustā, solīja maigāku pārvaldi nekā pirmajā valdīšanas periodā no 1996. gada līdz 2001. gadam.

Talibu režīms cenšas panākt starptautisku atzīšanu un saņemt humāno palīdzību, kas pēc viņu nākšanas pie varas tika apturēta, tomēr pakāpeniski tas ievieš arvien stingrākus tiesību un brīvību ierobežojumus.

Īpaši stingri pēdējo 15 mēnešu laikā ir ierobežotas sieviešu tiesības, pakāpeniski liedzot tām iesaistīšanos sabiedriskajā dzīvē. Lielākā daļa sieviešu ir zaudējušas darbu valsts iestādēs, tām ir aizliegts pārvietoties bez pavadoņa vīrieša un ārpus mājas jāvalkā nosedzošs apģērbs.

Pagājušajā nedēļā talibi nolēma, ka sievietes nedrīkst uzturēties parkos, atrakciju parkos, sporta zālēs un publiskās pirtīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!