Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vismaz deviņi cilvēki trešdien gājuši bojā Helmandas provincē saduroties diviem Afganistānas armijas helikopteriem, kas evakuēja kaujās ar "Taliban" karotājiem ievainotus karavīrus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Visi bojāgājušie atradās lidaparātos. Amatpersonas informē, ka incidents noticis tehnisku problēmu dēļ.

Negadījums noticis Helmandas provinces Navas rajonā, kur pēdējās dienās notiek sīvas cīņas starp Afganistānas valdības spēkiem un "Taliban" nemierniekiem. Afgāņu armijai gaisa atbalstu sniedz ASV.

Kaujinieki mēģina ieņemt Laškargāhas pilsētu, kur jau kontrolē vienu rajonu.

Kauju dēļ Helmandā savas mājas ir pametuši vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku, paziņoja ANO. Pašreizējā karadarbība Helmandā ir nopietnākais "Taliban" uzbrukums kopš Katarā sākās miera sarunas starp grupējuma pārstāvjiem un valdību.

NATO spēku komandieris Afganistānā ASV ģenerālis Skots Millers iepriekš šonedēļ nosodīja "Taliban" par miera sarunu graušanu un februārī parakstītās vienošanās pārkāpšanu.

Pirmdien kaujinieki uzbruka elektrostacijām, kā rezultātā liela daļa Helmandas un Kandahāras provinces ir palikušas bez elektrības. Nedarbojas arī vairāki mobilo sakaru operatori.

Vēsturiskās miera sarunas starp "Taliban" un valdību sākās 12. septembrī. Tā bija pirmā reize, kad afgāņu līderi sarunās tikās ar islāmistu grupas pārstāvjiem. Taču "Taliban" aktivitāte rada jautājumus, vai miera sarunas būs veiksmīgas. Kaujinieki apgalvo, ka tikai paņem atpakaļ teritorijas, ko kādreiz kontrolēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!