Vairāk nekā tūkstotis cilvēku miruši no bada pēdējo triju mēnešu laikā Afganistānas ziemeļaustrumu provincē Badahšanā, otrdien informēja grupējumi, kas cīnās pret "Taleban" kaujiniekiem.
Opozīcijas militārā vadītāja Ahmada Šaha Masuda pārstāvis Mohammads Suhails Asems sacīja, ka mirs vēl tūkstošiem cilvēku, ja laikus netiks piegādāta starptautiskā palīdzība.

"Situācija ir ļoti nopietna. Cilvēki ir šausmīgos, briesmīgos un traģiskos apstākļos. Vismaz 104 mira pagājušajā nedēļā, mēģinot pārvietoties pa kalnainajiem ceļiem palīdzības meklējumos," sacīja Asems.

"Bads pakļāvis aptuveni 800 tūkstošus cilvēku vairākos Badahšanas rajonos. Aptuveni 400 tūkstošiem no tiem draud nāve," viņš stāstīja intervijā pa satelīttālruni.

Opozīcijas paziņojumi nav apstiprināti, taču ANO brīdinājusi, ka vairāk nekā miljons Afganistānas iedzīvotāju šajā gadā cietīs no bada lielā sausuma un pilsoņu kara radīto postījumu dēļ.

Asems teica, ka visvairāk cietuši Šahrebozurgas, Jaftalas un Raghas rajoni Badahšanā, vienīgajā provincē, kas ir pilnīgā Masuda kontrolē.

"Mēs aicinām starptautisko sabiedrību apturēt šo pieaugošo katastrofu, sniedzot ārkārtas palīdzību," viņš sacīja.

Pēdējo triju gadu laikā lielāko daļu valsts piemeklējis sausums. Afganistānā ir 22 miljoni iedzīvotāju, un vismaz puse no tiem cieš no sausuma radītajām sekām, bet simtiem tūkstoši ir spiesti pamest savus dzimtos ciemus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!