Foto: AP/Scanpix
Afganistānas drošības spēkos bijis "šokējoši daudz" kritušo šajā ziemas sezonā, kad tradicionāli kaujas cīņā pret islāmistu grupējumu "Taliban" pieklust, liecina pirmdien publiskots ASV valdības īpašā ģenerālinspektora Afganistānas atjaunošanai (SIGAR) ziņojums.

Tajā norādīts, ka no 1.janvāra līdz 24.februārim kaujās gāja bojā 807 Afganistānas Valsts aizsardzības un drošības spēku karavīri.

Ziņojumā uzsvērts, ka Afganistānā turpinās "karš ar lielu upuru skaitu" pret "Taliban" un citiem nemiernieku grupējumiem un valsts armijas rindās kritušo skaits ir "šokējoši liels".

Aukstajos ziemas mēnešos kaujas Afganistānā tradicionāli pierimst, tomēr šogad "Taliban" turpināja kaujas pret valdības spēkiem arī ziemā.

Tāpat ASV aģentūras ziņojumā norādīts, ka gan Afganistānas valdība, gan nemiernieki palielinājuši savā kontrolē esošo teritoriju, un ir samazinājušās par strīdus teritoriju uzskatītas platības. Pašlaik afgāņu spēki kontrolē 59,7% valsts teritorijas pretstatā 57,2% iepriekšējā ceturksnī. "Taliban" kontrolētā teritorija pieaugusi no 10% līdz 11,1%.

Jaunākajā ziņojumā norādīts arī uz civiliedzīvotāju upuriem, kuru skaits pērn bijis lielākais, kopš 2009.gada, kad Apvienoto Nāciju Organizācijas misija Afganistānā sāka uzskaiti. Pērn ar bruņoto konfliktu saistītos incidentos gājuši bojā 3498 un ievainoto 7920 civiliedzīvotāji.

19.aprīlī talibi ar šaujamieročiem un pašnāvnieku bumbām sarīkoja uzbrukumu armijas bāzei Mazārešarīfā, kur, spriežot pēc kādas anonīmas ASV amatpersonas sniegtajām ziņām, tika nogalināti 144 karavīri un virsnieki un vairāki desmiti ievainoti. Vairāki citi avoti ir ziņojuši par vēl lielāku upuru skaitu.

Jau vēstīts, ka piektdien Afganistānas talibi paziņoja par ikgadējās "pavasara ofensīvas" sākumu, solot veikt uzbrukumus visā valstī. Operācijai dots nosaukums "Mansuri" par godu bijušajam talibu līderim, kurš tika nogalināts ASV bezpilota lidaparāta uzlidojuma laikā 2016.gada maijā. Tajā tiks izmantotas dažādas stratēģijas, sākot no "tradicionālā uzbrukuma un beidzot ar kaujinieku operācijām", atklāja talibi.

Afganistānas policija un armija 2015.gadā no NATO spēkiem pārņēma atbildību par drošības garantēšanu valstī.

SIGAR dati liecina, ka pērn no 1.janvāra līdz 12.novembrim gājuši bojā 6785 afgāņu karavīri un policisti, bet vēl 11 777 ievainoti. Afganistānas valdība nav sniegusi ASV spēkiem datus par upuriem pagājušā gada pēdējās septiņās nedēļās, tomēr pat nepilni dati liecina, ka bojāgājušo skaits afgāņu rindās salīdzinājumā ar 2015.gadu pieaudzis par apmēram 35%.

ASV Kongress SIGAR izveidoja, lai pārraudzītu to, kā tiek izlietoti vairāk nekā 100 miljardi ASV dolāru (91,5 miljardi eiro), kas Afganistānas atjaunošanai piešķirti kopš 2002.gada. SIGAR ziņojumus sagatavo katru ceturksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!