Foto: AP/Scanpix/LETA

Turpinoties kaujām par vienīgo islāmistu grupējuma "Taliban" nepakļauto Afganistānas provinci Pandžšīru, Nacionālās pretošanās frontes (NPF) līderis Ahmads Masuds sestdien paziņojis, ka negatavojas padoties.

Daži neoficiāli talibu avoti apgalvojuši, ka Pandžšīra ir ieņemta un pretošanās līderi to pametuši, taču šīs ziņas pašlaik nav iespējams oficiāli apstiprināt. Citi talibu avoti norāda, ka viņu rokās Pandžšīrā nonācis stratēģiski svarīgais Hindžas rajons.

"Mēs nedomājam pārtraukt cīņu par Dievu, brīvību un taisnīgumu," teikts Masuda paziņojumā, kas publiskots viņa oficiālajā "Facebook" kontā, reaģējot uz šīm ziņām.

Leģendārā modžahedu līdera Ahmadšaha Masuda dēls Ahmads Masuds Pandžšīrā vada vairāku tūkstošu vīru lielu grupējumu, kurā apvienojušies vietējie kaujinieki un izjukušās Afganistānas armijas bijušie karavīri, arī speciālo uzdevumu vienību karotāji.

Bijušais Afganistānas viceprezidents Amrulla Salehs, viens no opozīcijas spēku līderiem, piektdien telekanālam "Tolo TV" paziņoja, ka pretošanās talibiem turpinās, un nosauca par meliem ziņas, ka viņš aizbēdzis no valsts.

Savukārt no galvaspilsētas Kabulas tiek vēstīts, ka talibi, svinot panākumus Pandžšīrā, sarīkojuši plašu šaudīšanos gaisā, kuras laikā nogalināti divi un ievainoti 12 cilvēki. Tikmēr "Tolo TV" vēsta, ka pilsētas Neatliekamās palīdzības slimnīcā nogādāti 17 upuri un 41 ievainotais.

Talibu preses pārstāvis Zabihulla Mudžahids tviterī nosodījis šaudīšanos un aicinājis to nekavējoties izbeigt.

Apmēram piecas dienas starp talibu spēkiem un Nacionālo pretošanās fronti (NPF) Pandžšīras ielejas reģionā turpinājušās sīvas kaujas. Īsas sarunas par iespējām panākt mierīgu noregulējumu beidzās bez panākumiem.

Kā norādījis NPF pārstāvis Fahims Dašti, talibi piedāvājuši Masudam amatu savā valdībā, bet viņš to noraidījis.

Nacionālā pretošanās fronte pieprasa taisnīgu politisku pārstāvību visām etniskajām grupām, sieviešu tiesību, vārda brīvības un vēlēšanu nodrošināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!