Afganistānas pagaidu valdības vadītājs Hamids Karzaji otrdien Vašingtonā solīja cīnīties pret opija ražošanu un atdzīvināt valsts kādreiz plaukstošo lauksaimniecības sektoru.
Opija ražošana, no kura tiek izgatavots heroīns, "mums rada lielākas bažas nekā citiem", viņš teica, beidzot savu triju dienu vizīti Vašingtonā.

"No tā negūst labumu ne mūsu fermeri, ne mūsu tauta. Mēs iegūstam sliktu reputāciju, bet narkotiku izplatītājiem tiek nauda. Tas ir briesmīgi un mēs tam darīsim galu."

Afganistāna, kas gadsimtiem ilgi bija slavena visā reģionā ar saviem augļu dārziem, kurus apūdeņoja senā irigācijas sistēma, deviņdesmitajos gados kļuva par pasaules lielāko opija eksportētāju.

Talibi aizliedza audzēt opija magones, taču kopš radikālā islama režīma krišanas pagājušā gada rudenī grūtībās nonākušie zemnieki ir apsējuši ar opija magonēm jaunas platības.

"Mums savulaik bija vislabākie augļu dārzi šajā reģionā un varbūt pat visā pasaulē, pirms Afganistānu sagrāva 23 gadus ilgais karš," teica Karzaji, savas vizītes laikā runādams Nacionālajā preses klubā.

Viņš noliedza minējumus, ka ārvalstu palīdzība būs saistīta ar opija magoņu sējumu iznīcināšanu, sakot, ka "priekšnoteikumu izvirzīšana nav nekas labs".

"Mēs lūdzam labas partnerattiecības (...) Ja kāds izvirza priekšnoteikumus, tas nozīmē, ka viņš neatzīst darbu, ko mēs esam veikuši citās jomās. Un mums tas nepatīk."

"Mums nekad nav bijuši narkomāni. Tagad mums viņi ir. Un mēs to izbeigsim. Mēs to izdarīsim ar starptautisko palīdzību vai bez tās. ASV Kongress var neraizēties par to," teica Karzaji.

Savā uzrunā Karzaji vēlreiz pateicās Amerikas Savienotajām Valstīm par palīdzību talibu režīma gāšanā un "Al Qaeda" teroristu tīkla iznīcināšanā un apliecināja, ka jaunā pagaidu administrācija ir uzticīga demokrātijai un cīnīsies pret korupciju.

Jaunā afgāņu nacionālā armija, ko palīdzēs apmācīt ASV militārie instruktori, palīdzēs Kabulai nodibināt kārtību, ierobežot cilšu karavadoņus un nosargāt savu teritoriālo integritāti.

Karzaji pateicās starptautiskajai sabiedrībai par palīdzību un karaspēka kontingentu nosūtīšanu dienestam daudznacionālajos miera uzturēšanas spēkos un aicināja arī turpmāk palīdzēt kara izpostītās valsts atjaunošanā.

"Afganistāna ir kā smagi saslimis labs sportists," viņš teica. "Tagad, ja jūs vēlaties, lai šis sportists atgriežas stadionā, jums jāpalīdz viņam atveseļoties, jādod zāles un jāaprūpē viņš. Kad šis labais sportists atkal būs uz kājām, jūs redzēsiet, ka viņš ir spēcīgs, skrejošs, dzīvespriecīgs cilvēks. Un tāda ļoti drīz būs Afganistāna," teica Karzaji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!