Afganistānas pagaidu valdības vadītājs Hamids Karzaji pirmdien Baltajā namā tikās ar ASV prezidentu Džordžu Bušu un solīja atbalstīt ASV pretterorisma operāciju turpināšanu Afganistānā līdz "pašām beigām".
Bušs solīja palīdzēt Afganistānai izveidot vienotu armiju un paziņoja par jaunu ASV kredītlīniju 50 miljonu dolāru (32 miljonu latu) apjomā privātās uzņēmējdarbības projektiem šajā valstī, kuru piešķirs firma "Overseas Private Investment Corporation". ASV iepriekš apsolīja palīdzību Afganistānai 297 miljonu dolāru (189 miljonu latu) apmērā, kas tiks piešķirta nākamā gada laikā.

Karzaji sacīja, ka viņa tauta saprot 11.septembra terora aktu upuru ciešanas un zina, ka ASV ir jāturpina operācijas pret Osamas bin Ladena organizācijas "Al Qaeda" un to atbalstošās kustības "Taleban" kaujiniekiem. "Mēs zinām šīs sāpes. Mēs tās saprotam. Mūsu ģimenes pazīst šīs sāpes," sacīja Karzaji.

"Šī kopīgā cīņa pret terorismu ir jānoved līdz pilnīgam galam. Mums viņi jānobeidz. Mums viņi jāizdzen no alām un slēptuvēm. Un mēs apsolām, ka to izdarīsim," teica Karzaji.

Bušs izteica atzinību Karzaji kā "apņēmīgam līderim" un sacīja, ka Karzaji valdība "atspoguļo visu afgāņu cerības uz jaunu un labāku nākotni, uz nākotni, kas brīva no terora, kara un trūkuma".

ASV amatpersonas uzsvēra, ka ASV nevēlas piedalīties starptautiskajos drošības spēkos Afganistānā. Tomēr Bušs paziņoja, ka ASV armija palīdzēs izveidot un apmācīt Afganistānas armiju un atbalstīs starptautisko drošības spēku karavīrus.

Karzaji ir pirmais Afganistānas vadītājs, kurš apmeklē ASV kopš 1963.gada, kad tur viesojās bijušais karalis Zahiršahs. Karzaji tikās arī ar ASV viceprezidentu Diku Čeiniju.

Otrdien Karzaji būs goda viesis ASV Kongresā, kad Bušs tur teiks ikgadējo prezidenta runu par valsts stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!