Foto: EPA/LETA
Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads trešdien atkārtoti norādīja, ka Irāna atsakās apspriest savas tiesības, un aicināja Rietumus nokāpt "no saviem ziloņkaula torņiem", ja tie vēlas risināt kodolsarunas.

"Mēs vairākas reizes esam teikuši, ka irāņi nerisinās sarunas ne ar vienu par savām pamattiesībām," radikālais līderis teica savā runā Kazvinā, valsts ziemeļos, kas tika translēta tiešraidē valsts televīzijā. Ahmadinedžads teica, ka jaunā sarunu kārta jārīko "uz vienlīdzīgiem pamatiem" un tajā jārisina globālie jautājumi.

"Mēs esam teikuši, ka jaunajai sarunu kārtai jābalstās uz taisnīgumu un respektu. Tas nozīmē, ka jums jānokāpj no saviem ziloņkaula torņiem un jāatsakās no augstprātības," viņš teica Rietumiem adresētajos izteikumos.

"Irāņi paspiedīs jebkuru roku, kas tiks pasniegta godīgi, taču, ja tā tiks pasniegta, lai maldinātu un rīkotu sazvērestības, irāņi to nocirtīs, kā vienmēr," viņš teica uzgavilējošajam pūlim, kas skandēja "Nāvi Amerikai!". Viņa jaunākie izteikumi izskanējuši pirms gaidāmajām Irānas sarunām ar sešām pasaules lielvarām - Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Krieviju, ASV un Vāciju - par Teherānas pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu.

Otrdien Irāna informēja sešas lielvalstis, ka tā esot gatava sarunām 23.novembrī vai 5.decembrī Stambulā.

Eiropas Savienības ārlietu resora vadītāja Ketrina Eštone, kura pārstāv sešas lielvalstis, pagājušajā mēnesī ierosināja risināt sarunas 15.novembrī Vīnē, kur bāzējas ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA). Sarunu mērķis ir mazināt Rietumu bažas, ka Irāna izgatavo atomieročus civilās kodolprogrammas aizsegā, ko Teherāna gan noliedz.

Irāna vairākkārt uzsvērusi, ka tai kā Kodolieroču neizplatīšanas līguma dalībvalstij ir tiesības uz "mierlaika kodoltehnoloģiju", un šajā nolūkā tā sākusi urāna bagātināšanas programmu.

Rietumi vēlas, lai Irāna atsakās no urāna bagātināšanas, un līdz šim ir atbalstījuši četras ANO sankciju kārtas, kas noteiktas Islāma republikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!