Austrijas kanclers Volfgangs Šisels ceturtdien aicināja radīt jaunu Eiropas Savienības Stabilitātes un izaugsmes paktu, kas atbilstu pašreizējai situācijai.
"Mums ir nepieciešams jauns, moderns stabilitātes pakts, kurā būtu iekļauti tie elementi, kuru trūkst pašreiz," viņš paziņoja pēc sarunām ar Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu.

Šisels pauda cerību, ka šajā jautājumā iniciatīvu uzņemsies Eiropas Komisija.

Jautājumā par budžeta disciplīnu ES pašlaik izraisījušās domstarpības starp savienības valstu valdībām un Eiropas Komisiju. ES ekonomikas lietu komisārs Pedro Solvess draudējis sūdzēt Eiropas tiesā ES valstu valdības par Stabilitātes pakta pārkāpumiem.

Lai gan Stabilitātes pakts paredz, ka valstis, kas pārkāpj maksimāli pieļaujamo budžeta deficītu, ir finansiāli jāsoda, ES finanšu ministri otrdien vienojās ļaut divām eiro zonas valstīm - Francijai un Vācijai - izvairīties no sankcijām. Pret šādu ministru lēmumu asi iestājās Eiropas Komisija.

Arī ECB nikni reaģēja uz finanšu ministru lēmumu nesodīt Franciju un Vāciju un brīdināja, ka šā lēmuma dēļ var celties procentlikmes. ECB ir nobažījusies, ka uz spēles ir likta uzticība ES institūcijām.

Stabilitātes un izaugsmes pakts, kas pieņemts 1997.gadā, noteic, ka budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt trīs procentus no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!