Starptautiskā terorisma sponsors Osama bin Ladens jau novembra beigās ir atstājis Toraboras rajonu Afganistānas austrumos, kurā opozīcijas spēku ielenktos viņa kustības "Al Qaeda" kaujiniekus joprojām intensīvi bombardē amerikāņu kara aviācija, piektdien ziņo Pakistānas aģentūra "Afgan Islamic Press" (AIP).
Bin Ladens ieradies Dželalabadas pilsētā un tālāk devies uz Toraboru Baltajos kalnos pēc galvaspilsētas Kabulas krišanas Ziemeļu alianses rokās 6.novembrī. Toraborā viņš atradies apmēram līdz 25.-26.novembrim, citējot informētus avotus, ziņo privātā aģentūra.

"Pēc ramadāna desmitās dienas Osama bin Ladens pazuda no Toraboras un devās uz kādu nezināmu vietu," AIP informējuši tās avoti.

"Al Qaeda" spēki tikmēr tiek iedzīti aizvien dziļāk Baltajos kalnos, taču nekas neliecina, ka tie gatavotos padoties, piektdien aģentūrai "Reuters" paziņoja opozīcijas spēku frontes komandieris Hadži Zahirs.

Kalnu alās un ielejās ap Toraboras ciemu slēpjas nezināms skaits "Al Qaeda" kaujinieku un ASV neizslēdz, ka arī pats bin Ladens. Pēc vairāku dienu intensīviem ASV kara aviācijas uzlidojumiem islama kaujinieki ir iedzīti neapdzīvotā rajonā aptuveni 40 kilometrus uz dienvidiem no Dželalabadas.

Runādams opozīcijas spēku komandcentrā Toraborā, Zahirs teica, ka nekas neliecina, ka "Al Qaeda" kaujinieki, kuri lielākoties ir arābi, gatavotos padoties. "Viņi varēja padoties pirms divām dienām, taču viņi turpina cīņu," viņš teica. "Kad viņi noliks ieročus, mēs teiksim, ka viņi ir padevušies."

Padošanās sarunas izjuka trešdien un opozīcijas spēki noteica jaunu beidzamo termiņu ceturtdien, kas arī pagāja, bet kaujinieki tā arī neiznāca no kalniem. Tas liecina, ka sarunas varēja būt "Al Qaeda" kaujinieku mēģinājums iegūt laiku.

Zahira vienības kaujās izmanto tankus un mīnmetējus, taču klinšainajos kalnos to iespējas ir ierobežotas. "Bombardēšana dod zināmus rezultātus, taču tie nav lieli," viņš teica.

Zahiram nebija informācijas par bin Ladena atrašanās vietu. "Mēs neko nezinām par bin Ladenu," viņš teica. "Cilvēki viņu nav redzējuši."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!