Izraēlas varas iestādes aizturējušas 480 tā dēvētās "Brīvības flotiles" kuģu pasažierus, kas mēģināja nogādāt humānās palīdzības kravu Gazas sektoram. 48 cilvēkus plānots izsūtīt no valsts, otrdien vēsta Izraēlas sabiedriskais radio, ziņo "Interfakss".

Pēc radio ziņām, aizturētie atrodas Ašdodas cietumā, bet tie, kurus plānots izsūtīt, nogādāti starptautiskajā lidostā.

Vēl 45 cilvēki, lielākoties Turcijas pilsoņi, kas cieta uzbrukumā kuģiem, atrodas dažādās valsts slimnīcās.

Aizturētos dienas laikā plānots nopratināt, bet pēc tam Izraēlas varas iestādes lems, kurus no viņiem atbrīvot, bet kuriem izvirzīt apsūdzības.
Jau ziņots, ka Izraēla pārtvērusi palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu. Astoņi kuteri uz Gazas joslu veda aptuveni 800 cilvēktiesību aizstāvjus un 10 000 tonnu humānās palīdzības un būvmateriālu.

Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederējis Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti vairāk nekā desmit aktīvisti un vēl vairāk nekā 30 cilvēki guvuši ievainojumus.

Izraēla, kas īsteno Gazas joslas blokādi, draudējusi nepieļaut, ka "Brīvības flotile", kas devusies no Kipras piekrastes, sasniedz palestīniešu teritorijas.

Savukārt Gazas joslā kustības "Hamas" valdības vadītājs Ismails Hanija sacīja, ka flotile ieies vēsturē. "Mēs pieredzam vēsturisku brīdi," sacīja premjers. Flotile "raida spēcīgu signālu, ka Gazas joslai noteiktā blokāde var tikt salauzta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!