Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Azerbaidžānas līdera Ilhama Alijeva pārvēlēšana uz nākamo septiņu gadu prezidentūras termiņu paredzēta trešdien. Opozīcija aicinājusi boikotēt balsojumu, un apsūdz Alijevu autoritārā vadības stilā un politisko pretinieku apspiešanā.

Alijevs līdera krēslu 2003. gadā pārņēma no sava tēva. Opozīcijas partijas norāda, ka Alijevs visus šos gadus pie varas noturējies, jo aktīvi vērsies pret politiskajiem pretiniekiem, kā arī viltojis vēlēšanu rezultātus. Opozicionāri arī uzskata, ka viņa varu spēcinājusi Azerbaidžānas lielā stratēģiskā nozīme un dabas resursi, kuru dēļ Eiropas valstu līderi izvairījušies no Alijevu dinastijas kritizēšanas, lai neapdraudētu reģiona stabilitāti.

Prezidenta vēlēšanās piedalīsies arī septiņi citi kandidāti, kuru iespējas izcīnīt uzvaru tiek pielīdzinātas nullei. Kā tas ierasts daudzās diktatūrās, vairāki no viņiem savā priekšvēlēšanu aģitācijā pat aktīvi atbalsta pašreizējo valsts līderi, ziņo "Reuters". Vēlēšanas gan ierasti novēros arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji.

Kopš varas pārņemšanas no sava tēva Heidara Alijevs divos referendumos mainījis konstitūciju, 2009. gadā atceļot prezidentūru skaita ierobežojumu vienam cilvēkam un 2016. gadā pagarinot prezidentūras laiku no pieciem līdz septiņiem gadiem.

Ilhams varu nostiprināja laikā, kad bija augstas naftas cenas, un ekonomika auga. Savukārt pēdējos trīs gadus, kad tās ir zemas, kritusies arī valsts valūtas manatu vērtība, un sarukusi valsts ekonomika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!