Bijušais ASV viceprezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Als Gors trešdien nosodīja par "Klimatgeitu" iedēvēto skandālu, ko izraisīja atklātībā nonākusī klimatologu elektroniskā sarakste.

"Viņi izņēma dažas frāzes no konteksta. Tās ir vairāk nekā desmit gadus vecas privātas elektroniskā pasta vēstules, un viņi centās uzpūst to, kā patiesībā nav," Gors sacīja intervijā televīzijas kanālam CNN.

Kā aģentūra LETA jau ziņoja, novembra beigās atklātībā nonāca klimatologu elektroniskā sarakste, kas liecina, ka Austrumanglijas universitātes (UEA) Klimata pētniecības nodaļas direktors Fils Džonss un citi zinātnieki, iespējams, sagrozījuši iegūtos datus, lai nepieļautu, ka viņu atbalstītā teorija par globālo sasilšanu tiktu apšaubīta.

Intervijā trešdien Gors dedzīgi aizstāvēja klimata zinātniekus, kuru sarakste, viņaprāt, dažreiz var kļūt ironiska vai nedaudz vieglprātīga.

"Ja jūs vienu 10 gadus vecu lietu izraujat no konteksta un to nerūpīgi aprakstāt, tas kļūst par skandālu bez atbilstoša pamata," sacīja vides aizstāvis.

"Vai ir pamatots iemesls par to uztraukties? Nē. Vai klimata noliedzēju saceltais troksnis ir pārspīlēts un dažiem licis muļķīgi noticēt, ka tam ir pamats? Nu, tā jau ir cita lieta," norādīja Gors. "Tas bija atklāts process, kurā apstrīdētos datus bija iespējams brīvi analizēt un pārspriest. Tas bija piemērs, kā cilvēki, kas nevēlas cīnīties pret klimata krīzi, izrauj lietas no konteksta un tās kļūdaini interpretē."

Gors tāpat norādīja, ka skandālu izraisījušās vēstules ir novecojušas un pašlaik globālā sasilšana jau kļuvusi par acīmredzamu parādību.

"Ziemeļpola ledājs kūst mūsu acu priekšā. Pēdējos trīs miljonus gadu tas bijis ASV kontinentālās teritorijas izmērā, taču pēkšņi 40% no tā ir izkusuši, un tuvāko piecu, 10 vai 15 gadu laikā izkusīs arī pārējā daļa," viņš atklāja.

Taču, neskatoties uz drūmajām prognozēm, Gors ir optimistiski noskaņots par klimata izmaiņu līguma noslēgšanu, ko šobrīd ANO dalībvalstu pārstāvji apspriež Kopenhāgenā notiekošajā samitā.

"Viņi pietuvosies vienošanās panākšanai. Visticamāk, līguma izveide tiks pabeigta nākamajā gadā pēc nākamajā nedēļā gaidāmās politiskās vienošanās," cerīgi sacīja Gors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!